Kako će Milan Bandić platiti razvoj Zagreba

ZAGREB - Sedamdeset novih niskopodnih tramvaja, proizvedenih u posljednje dvije godine, Zagrebački holding prodat će Zagrebačkoj banci, zatim ih unajmljivati po principu leasinga, a novcem od prodaje financirati kupnju daljnjih 70 niskopodnih tramvaja, vrijednih 130 milijuna eura.



Zagrebački holding okreće se samostalnom razvoju; samo od obveznica u proračun Holdinga ulazi 2 milijarde kuna
Princip "sale and lease back" (prodaj i unajmi) samo je jedna od novih ideja koje pokazuju kako Zagrebački holding, koji je prije nepunih godinu i pol Milan Bandić osnovao da bi okupio sve gradske tvrtke pod jednu kompaniju, postaje značajna ekonomska snaga u državi.



Holding, dakle, koristi "sale and lease back" princip za potpunu obnovu voznog parka ZET-a; umjesto Grada Zagreba, preuzima gradnju novih škola, vrtića i zgrade Hitne pomoći (koje zatim iznajmljuje Gradu - što je također dosad nekorišten način financiranja); umjesto prodaje vrijednih zemljišta, traži strateške privatne partnere s kojima će osnivati zajednička poduzeća i razvijati investicije...

Ekonomisti upozoravaju na opasnost od birokratizacije sustava i neracionalnost koncentracije na jednome mjestu


Uz sve to, Zagrebački holding uskoro izlazi i s dvije milijarde kuna eurobond obveznica koje će dodatno ojačati njegovu poziciju jer su u pripremu njihova izdavanja uključeni Deloitte & Touche, Moody's i Deutche banka, a EBRD, čiji su direktori ovih dana posjetili Zagreb, već je izrazio želju da otkupi svih dvije milijarde obveznica.



No, šef Holdinga Slobodan Ljubičić kaže kako neće sve prepustiti EBRD-u, nego će organizirati "road show" po Europi gdje će, uvjeren je, vladati velik interes.



Ekonomski stručnjaci Dražen Kalogjera i Mladen Vedriš, koje smo zamolili za komentar novih ideja u poslovanju gradskih poduzeća, slažu se s ocjenom da Holding postaje jedan od najznačajnijih ekonomskih subjekata u Hrvatskoj.



Formira se nova filozofija upravljanja gradskim resursima, no generalna ocjena uspješnosti svega toga moći će se dati za dvije do tri godine,



Vedriš, ekonomski analitičar

- Zagrebački holding okreće se prema samostalnom razvoju i nastoji se izvući iz gradskog zagrljaja. Time je zapravo sadašnje Poglavarstvo stvorilo paralelni ekonomski sustav koji može dobro funkcionirati u određenim uvjetima.



No, postoje dvije velike opasnosti: jedna je birokratizacija sustava, a druga neracionalnost koncentracije na jednome mjestu jer nije lako razvijati i gradska groblja i gradsku knjižnicu iz istog ureda. Holding zasad pokazuje dobre inicijative u traženju novih oblika financiranja, od javno-privatnog partnerstva do suradnje s bankovnim sustavom - rekao je ekonomski analitičar Kalogjera.



Preuzevši gradnju vrtića, škola i Hitne pomoći od Grada Zagreba, koji se dosad pojavljivao kao investitor tih objekata, Zagrebački holding omogućio je uštedu od 22 posto u gradnji tih objekata. Grad Zagreb, naime, nije u sustavu PDV-a, a Holding jest.



To znači da kad Grad Zagreb investira u objekt koji stoji 100 milijuna kuna, on izvođačima plati 122 milijuna, ali ta 22 milijuna PDV-a nema odakle "odbiti" s druge strane. Holding također plati 122 milijuna, ali ta 22 milijuna može, kao i svako drugo trgovačko društvo, odbiti od svoje obveze PDV-a.



Holding pokazuje dobre inicijative u traženju novih oblika financiranja, od javno-privatnog partnerstva do suradnje s bankovnim sustavom,



Kalogjera, ekonomski analitičar

- To pokazuje da oni gledaju što je zakonski moguće da bi povoljnije investirali. Ako oni mogu pronaći rješenja koja su povoljnija, naravno da je to legitimno. Svaki građanin pozdravit će da neka škola ili vrtić bude sagrađen brže i da stoji manje - istanuo je Vedriš.



Prema njegovoj ocjeni, dosadašnji potezi Uprave Holdinga pokazuju da se formira nova filozofija upravljanja gradskim resursima, no generalna ocjena uspješnosti svega toga moći će se dati za dvije do tri godine. Tada će se vidjeti ne samo financijski, nego i razvojni efekt, odnosno koliko je toga sagrađeno uštedama i novim načinima financiranja. Da je još prerano dati konačnu ocjenu o uspješnosti, pokazuje i podatak da plan poslovanja za 2007. predviđa prihode u visini 4 milijarde kuna, što je "tek" na razini prihoda svih gradskih poduzeća u 2005.  Od toga Holding planira investirati 1,74 milijarde kuna.



U planu za 2007. ipak nisu navedeni prihodi od obveznica u vrijednosti dvije milijarde kuna, koje bi se vrlo skoro trebale početi prodavati na europskom tržištu. Ugledna konzultantska kuća Deloitte & Touche već šest mjeseci u Zagrebačkom holdingu "snima sustav" i dat će ocjenu poslovanja u posljednje tri godine. Temeljem njihove, očekivano pozitivne, ocjene, Moody's će dati ocjenu rejtinga i u drugoj polovici svibnja trebalo bi početi plasiranje obveznica.



- Htjeli smo da nam vrhunske svjetske kuće uđu u papire poslovanja i da u njima ostanu. To će biti golem impuls razvoja i zbog toga je izdavanje obveznica jedan od najvažnijih projekata u Gradu Zagrebu - naglasio je Slobodan Ljubičić, predsjednik Uprave Holdinga.



Novcem od obveznica Holding bi trebao financirati gradnju spalionice otpada, potpunu obnovu vodoopskrbne mreže i druge projekte.



- Svim tim projektima snažno ćemo pokrenuti razvoj grada. To je golem iskorak za Zagreb - zaključuje Ljubičić.




Tomislav Krasnec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:35