PIŠE SNJEŽANA PAVIĆ

Kako Dodik ruši savez Tadića i Josipovića

Tadićeva potpora Dodiku nije dobar uvod u skori sastanak u Vukovaru

Bosna i Hercegovina je moguća ili kao savez republika, ili je neće biti, zaprijetio je Milorad Dodik neposredno nakon prošlonedjeljnih izbora u BiH. I taj savez pritom mora biti labav, što labaviji, nije propustio dodati. “Bosna i Hercegovina je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost.

Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv”, rekao je Dodik u intervjuu beogradskom listu Danas dva dana nakon što je izabran za predsjednika Republike Srpske sa 52 posto glasova.

Dodik je pobijedio zahvaljujući, među ostalim, predsjedniku Srbije Borisu Tadiću koji je par dana uoči izbora u BiH u srijedu 29. rujna došao u Doboj na predizborni skup Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). “Ovdje sam da podržim svoje prijatelje koji najbolje vode Republiku Srpsku”, poručio je biračima Tadić iz Doboja. Na završni Dodikov skup u Banjoj Luci Tadić je poslao Vuka Jeremića, ministra vanjskih poslova. Osim o nemogućnosti opstanka Bosne, Dodik je na nizu predizbornih skupova govorio o tome da će oni u srpskom entitetu kad-tad na referendumu odlučivati o svojoj samostalnosti.

Kad je najavljeno da će Tadić doći podržati Dodika u Doboj, a bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić na završni skup Željka Komšića i SDP-a u Tuzli, Stranka demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovića osudila je to kao nedopustivo miješanje u unutrašnje stvari druge države. Mesić se odmah povukao, i umjesto da sam dođe u Tuzlu, poslao je samo pozdravno pismo.

Tadić se oglušio. Iako će predsjednik Srbije u svakoj prilici ponoviti kako se Srbija zalaže za teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, s tako direktnom predizbornom podrškom Dodiku vratio je odnose Srbije i BiH godinama unazad. Svojim dolaskom u Doboj predsjednik Srbije nije samo dao podršku jednoj od stranaka uoči izbora u susjednoj državi (time je vratio uslugu jer Dodik je također podržao Tadića na prošlim, vrlo neizvjesnim predsjedničkim izborima u Srbiji).

Podrška Dodiku podrška je politici koja Bosnu i Hercegovinu udaljava od perspektive normalne države koja bi poput ostalih susjeda htjela u EU. Bombastične Dodikove izjave privlače puno medijske pažnje, ali mnogo opasnije je ono što se krije iza njih, a to je višemjesečna blokada institucija vlasti u BiH. S kojom će bez sumnje nastaviti: u dvije odvojene izjave Dodik je u petak najavio da će se vlasti u srpskom entitetu formirati odmah nakon potvrđivanja izbornih rezultata, a vlade na državnoj razini “neće biti barem do veljače”. Doduše, ne isključivo njegovom krivnjom.

Dvije najjače stranke, Dodikov SNSD i SDP BiH, protive se svakom dogovoru i kompromisu, bez kojeg je nemoguće formiranje vlasti u tako kompliciranom sustavu.

Dok se čitava regija, zajedno s Kosovom, Makedonijom i Albanijom sporo i mukotrpno sređuje prema kriterijima zacrtanim u Bruxellesu, Bosna i Hercegovina se razotkriva kao država bez vodstva i minimalnog političkog konsenzusa o svojoj budućnosti. U petak je u Sarajevu povjerenik Europske Unije za proširenje Štefan Fuele ponovio da je EU otvoren za BiH, ali pod uvjetom da ona postane “efikasna država koja će govoriti jednim glasom”.

Dodik mu je odmah odgovorio, ističući da suverenitet pripada entitetima, te da ništa, pa ni europski put Bosne i Hercegovine ne smije dovoditi u pitanje poziciju i ovlasti koje ima Republika Srpska. Bosna i Hercegovina i ne može imati pravu vladu na državnoj razini “jer je to iluzija”, poručio je Dodik. U prijevodu: ako je uvjet za ulazak u EU da BiH profunkcionira kao država, onda nas EU ne zanima!

Prije nekoliko dana u Varivodama, nakon svečanog otkrivanja spomenika ubijenim seljanima, predsjednik Ivo Josipović rekao je novinarima da očekuje da će uskoro s Borisom Tadićem posjetiti Ovčaru.

Bez obzira na one koji se bune protiv Tadićeva dolaska u Vukovar, većina razumije koliko dolazak predsjednika Tadića znači za razvoj normalnih odnosa dviju država, rekao je tada Josipović. Tadić i Josipović odmah nakon inauguracije novog hrvatskog predsjednika najavili su novu eru u hrvatsko-srpskim odnosima. Direktna Tadićeva podrška Dodiku dok ovaj poziva na referendum i odcjepljenje u to se nikako ne uklapa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 01:39