PIROVA POBJEDA U UTVRDAMA

KAKO JE PROPAO HDZ-ov PLAN ZA DRUGI KRUG IZBORA Trebala je pridobiti praktički sve Škorine birače, ali Kolinda je u Slavoniji teško podbacila

 
 CROPIX

Ublažiti koliko god je moguće poraz od Zorana Milanovića u Zagrebu, maksimalizirati rezultat u tradicionalnim HDZ-ovim utvrdama poput Like i Dalmacije, “dovući” autobusima na birališta u susjednoj Bosni i Hercegovini što je više moguće glasača, te u Slavoniji pridobiti na svoju stranu maltene sve birače koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru - glasio je u najbitnijim crtama plan vladajuće stranke na pobjedu njihove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Kako je većina birača koji su u prvom krugu na istoku Hrvatske glasali za Škoru iz desnog biračkog bazena, HDZ je računao da će ih bez velikih problema moći vratiti na svoju stanu nakon što je Škoro ispao iz utrke za novog predsjednika države. Smatrali su kako im je Zoran Milanović toliko neprihvatljiv izbor da će u velikom broju otići na birališta i zaokružiti njihovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović. Dobar broj Škorinih birača sasvim sigurno je jučer u drugom krugu doista glasao za HDZ-ovu kandidatkinju, ali očito ne u opsegu u kojem su to priželjkivali u vladajućoj stranci.

Naime, nakon objave rezultata prvog kruga izbora u kojem je Miroslav Škoro pobijedio u četiri od pet županija na istoku zemlje (u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj), dok je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila samo u Virovitičko-podravskoj županiji, u stožeru predsjednice RH napravili su plan za pobjedu u drugom krugu koji je proslijeđen u sve lokalne filijale HDZ-a. Izračunali su da za pobjedu nad Zoranom Milanovićem u pet županija na istoku zemlje moraju osvojiti 225.879 glasova, što je skoro 128 tisuća glasova više nego što su osvojili u prvom krugu! To je čak i više od mehaničkog zbroja njenih i Škorinih glasova iz prvog kruga - dvoje desnih kandidata osvojili su 214 tisuća glasova. A znatnom povećanju broja glasova u drugom krugu trebala je značajno pridonijeti i veća izlaznost - HDZ-ovi stratezi predvidjeli su da će u Slavoniji izlaznost u drugom krugu biti veća za pet do šest postotnih poena.

Cijela računica pokazala se pravljenjem računa bez krčmara. Prvo, izlaznost birača u drugom krugu u pet najistočnijih županija bila je gotovo jednaka izlaznosti u prvom krugu predsjedničkih izbora. Drugo, Škorini birači očito nisu pretrčali na HDZ-ovu stranu baš u tolikom broju koliko su u stožeru Kolinde Grabar-Kitarović računali. Da je tomu doista tako indirektno ukazuje i podatak o velikom broju poništenih listića u drugom krugu izbora. Nakon što je Miroslav Škoro rekao da će svoj listić poništiti tako da je dopisati redni broj 3 i “hrvatski narod” pored toga, prema jučerašnjim podacima s birališta na istoku zemlje čini se da su ga mnogi poslušali i poništili svoje listiće. U pet županija na istoku zemlje više od pet posto birača poništilo je svoje glasačke listiće.

Sve to je rezultiralo time da je jučer Kolinda Grabar-Kitarović u pet istočnih županija - iako je u svima pobijedila Zorana Milanovića - osvojila 181.334 glasova, što je čak 45 tisuća manje od plana koji bi joj - kako su izračunali u HDZ-u - osigurao ukupnu pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Zoran Milanović jučer je na istoku zemlje osvojio 141.651 glas, čime može biti zadovoljan jer je od desne kandidatkinje izgubio za 40 tisuća glasova, što je bez dvojbe za njega odličan rezultat, posebice nakon što je u prvom krugu od dvoje desnih kandidata - aktualne predsjednice RH i Miroslava Škore - izgubio sa zastrašujućih 145 tisuća glasova razlike.

Iz te perspektive Milanovićev jučerašnji poraz na istoku Hrvatske još bolje izgleda. U HDZ-ovim utvrdama Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji izgubio je s razlikom od dvije odnosno četiri i pol tisuće glasova. U Vukovarsko-srijemskoj županiji izgubio je s 13 tisuća glasova razlike, a u Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji s po deset tisuća glasova razlike.

Milanović se od većeg poraza na istoku zemlje spasio solidnim rezultatima u urbanih sredinama. U Osijeku je pobijedio HDZ-ovu kandidatkinju s 51 posto osvojenih glasova, u HDZ-ovoj utvrdi Virovitici Milanović je pobijedio s 54,5 posto glasova; porazi u Požegi i Slavonskom Brodu bili su vrlo tijesni, a za SDP-ovog kandidata mora biti podnošljiv i poraz u Vukovaru gdje ga je Kolinda Grabar-Kitarović pobijedila sa (samo) 56,1 posto glasova.

Razmjeri podbačaja vladajuće stranke u Slavoniji, Podravini, Posavini i Baranji još su vidljiviji kada se usporede s rezultatima prošlih predsjedničkih izbora. Tada je u drugom krugu Kolinda Grabar-Kitarović (protiv Ive Josipovića) osvojila 220.313 glasova, odnosno u pet najistočnijih županija osvojila je čak 40 tisuća glasova više nego jučer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:35