PRO ET CONTRA

Kako je zahrđala pozlata na moralnoj ikoni Anke Mrak Taritaš

Kod Mrak Taritaš sve su afere vezane za njezin materijalni interes, ulaze u sferu sukoba interesa ili su rubne, a znakovito je da se ni jedne isprva - ne sjeća
Anka Mrak Taritaš
 Goran Mehkek / CROPIX

Napad je, kažu, najbolja obrana. Tako je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, u nedostatku objašnjenja za situacije u kojima je kao ministrica graditeljstva “zaboravljala” prijavljivati prihode ostvarene povrh plaće, žestoko napala Jutarnji list koji je to otkrio i objavio.

Uvidjevši kako se nanizalo previše afera i da se sve teže oprati blagim osmjehom, skrušenim stavom i priznanjem krivnje, bivša ministrica i istaknuta oporbena političarka obrušila se na glasnika. Nastoji ostaviti dojam da nije problem u njoj koja si je kao ministrica dodjeljivala funkcije, za to primala naknade i izostavila ih prijaviti u imovinskoj kartici, koja nije prijavila pune honorare što ih je dobivala od Hrvatske gospodarske komore, koja nije prijavila stan i garažu... Prema najnovijem gardu Mrak Taritaš, trebalo bi ispasti da je ona čista kao sveta vodica, a prljavi su oni koji skidaju pozlatu s njenog imidža moralne vertikale.

Mrak Taritaš lansira teoriju zavjere po kojoj se našla na meti samo zato što je najpopularnija oporbena političarka, i jer građani sve više vjeruju Amsterdamskoj koaliciji. Kod nje, međutim, postoje pravilnosti koje ne bacaju lijepu sjenu na politički profil koji nudi biračima. Sve su afere vezane za njen materijalni interes, ulaze u sferu sukoba interesa ili su rubne, a znakovito je da se ni jedne isprva ne sjeća.

Tako je bilo prije dvije godine kada je Jutrnji list objavio račun u iznosu od gotovo 645.000 kuna koji je građevinski poduzetnik Branimir Brizar izdao suprugu Anke Mrak Taritaš za uređenje stana, a ovaj ga nije podmirio. Prva reakcija predsjednice GLAS-a bila je da nema pojma o čemu je riječ, tvrdila da su to podmetanja i, jednako kao i sada, zaprijetila odvjetnikom. Nakon nekog vremena priča se od “nemam pojma” svela na to da su Brizaru ipak podmirivali troškove, a zadnje što je poduzetnik čija je firma, usput budi rečeno, sudjelovala u obnovi nakon poplave u Gunji, rekao da su mu podmirili pola duga.

Kada se pokazalo da u imovinskoj kartici nije prijavila stan od 73 kvadrata i garažu koji je darovala jednom sinu, da bi ga on darovao majci, a ona za mjesec i pol dana darovala drugom sinu, Mrak Taritaš je to minorizirala. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ju je kaznilo sa 3000 kuna zbog neprijavljivanja stana. No, opet je profitirala. Jer da je jedan sin izravno darovao stan drugome, morali bi platiti porez na promet nekretnina. A uz posredovanje mame država je ostala lišena poreza jer se on ne plaća na darovanje među srodnicima u uspravnoj liniji.

Kada je objavljeno da nije prijavila 39.000 kuna koje je zaradila kao predsjednice povjerenstva za polaganje stručnog ispita na području arhitekture (kamo je samu sebe imenovala), Mrak Taritaš isprva opet nije znala o čemu se radi. A kad je shvatila, slegnula je ramenima i malo se posula pepelom.

Zadnje nije vezano za sukob interesa (barem ne za sada), ali se Mrak Taritaš opet ne sjeća. Supruga Maksima Poletajeva, drugog čovjeka ruske Sberbanke koja je kreditirala Agrokor, dobila je hrvatsko državljanstvo na preporuku Mrak Taritaš koja je u to vrijeme bila ministrica. Gospođa Poletajev državljanstvo je dobila godinu dana nakon što je Sberbank plasirao 600 milijuna eura kredita u Agrokor. Mrak Taritaš tvrdi da tada nije znala tko je gđa Poletajev, kao ni da je suvlasnica građevinske firme koja se povezuje s Oksanom Dvinski koja je pak poslovno bila povezana s Anom Karamarko, a poznata je po pokušaju plasiranja ruskog kapitala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:15