VELIKO ISTRAŽIVANJE

Kako se ponašamo u ljubavnim vezama: Muškarci su romantičniji od žena! Možda, ali su i skloniji nevjeri...

Premda će muškarci nerijetko zaboraviti rođendan svoje drage ili će u posljednji trenutak kupiti dar za godišnjicu braka, ipak su romantičniji od žena, tvrdi studija rađena online na 10.000 ispitanika.

Čak 48 posto muškaraca past će na ljubav na prvi pogled, dok će se to dogoditi samo kod 28 posto žena, tvrde američki ispitivači. Istina, muškarci su i nevjerniji pa njih 33 posto priznaje seks izvan trenutne veze.

Istraživanjem objavljenom u knjizi “Normal Bar” ispitivao se stav muškaraca i žena prema ljubavi i vezama. Koautorica studije je Pepper Schwartz, sociologinja na Sveučilištu u Washingtonu, a ideja je došla od poduzetnice dr. Christianne Northrup. U studiji su sudjelovali i sociolozi sa Sveučilišta George Mason u Virginiji.

Seks bez emocija

Cilj je bio dobiti podatke o realnim odnosima muškaraca i žena u 21. stoljeću te razbiti mitove. Istraživanje je sadržavalo čak 1300 pitanja, među kojima i ona o seksu, najprivlačnijim fizičkim osobinama, kao i osobnosti koja nas privlači potencijalnom partneru.

Od dobivenih podataka, među ostalima, zanimljiv je i onaj koji kaže da je samo 74 posto osoba sretno u vezama, a 66 posto vjeruje da je partner njihova srodna duša.

Iz odgovora također proizlazi da muškarci češće od žena griješe u vezama. Zanimljivo je otkriće da seks bez emocija izvan veze većina ne smatra aferom. Iako je samo 15 posto upitanih priznalo aferu, broj onih koji su “čopnuli sa strane” značajno se povećao kad je pitanje bilo formulirano kao “ seks izvan trenutne veze ”. Trećina muškaraca i 19 posto žena u tom je slučaju reklo da je “uživalo u izvanbračnim odnosima”.

Važnost komunikacije

Istraživanje je pokazalo da je za mnoge uvjet sretne veze u čestim dodirima, korištenju nadimaka od milja, držanju za ruke, ljubljenju, strastvenom zagrljaju i čestom ponavljanju čarobne rečenice - volim te! No, najvažnija za sve bila je komunikacija. U nesretnim vezama upravo je nedostatak komunikacije bio razlog za njihov raspad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:21