Kako su Tuta i Slobo slavili rođendan

BEOGRAD - Beogradski dnevni list Blic objavio je jučer fotografije Slobodana Miloševića iz haaškog pritvora, na kojima je snimljen zajedno s optuženim Hrvatima i Bošnjacima.



Milošević stoji između dvojice zapovjednika HVO-a Mladena Naletilića Tute i Paška Ljubičića, a pokraj njih je Naser Orić, predratni Miloševićev tjelohranitelj, koji je u Haagu završio pod optužbom da je kao zapovjednik Armije BiH u Srebrenici odgovoran za zločine protiv Srba.



Blic navodi da su fotografije snimljene prilikom haaške proslave Miloševićeva rođendana. Milošević je svoje zatvorske supatnike poslužio vrućim svinjskim pečenjem, piše Blic, a zasladili su tortom koju je bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne Mladen Naletilić Tuta naručio iz zatvorske kantine. Tuta je inzistirao da on plati tortu, što je bio njegov rođendanski poklon "predsjedniku", piše list.



Tuta je Miloševića zvao predsjednikom, a ovaj Tutu generalom. Društvo s rođendanske proslave u međuvremenu se razišlo: "Milošević je umro u ćeliji u Scheweningenu, Tuta je prebačen na odsluženje 20-godišnje kazne, Paško Ljubičić je vraćen u Sarajevo gdje mu se sudi za zločin u Ahmićima, a Naser Orić uživa na slobodi jer je u pritvoru odsjedio dosuđene dvije godine kazne za ratne zločine".



Objavljene fotografije najvjerojatnije su snimljene na proslavi Miloševićeva 63. rođendana u kolovozu 2004. godine. Tada je o toj proslavi, Tutinoj torti i pečenoj prasetini pisao beogradski tabloid Kurir, no sada su prvi put objavljene i fotografije s rođendanskog slavlja, na kojem se ipak zbog pritvorskih pravila nije našao i alkohol. No, nakon što je Milošević umro u svojoj ćeliji, objavljeno je da su mu suradnici u pritvor donosili i whiskey, iako je to strogo zabranjeno.



Kad je 2006. oslobođen, Naser Orić u jednom je intervjuu detaljno opisao kako su se haaški optuženici družili u pritvoru bez obzira na nacionalnost i zajedno slavili rođendane, kao i vjerske blagdane, Bajrame i Božiće. O tome je pričao i general Tihomir Blaškić:



- Bez obzira za kakve zločine bili optuženi, kakvi god bili nacionalisti u vrijeme rata, haaški su optuženici u pritvoru međusobno normalno komunicirali i prijateljevali. Kad je Milošević umro u haaškoj ćeliji u ožujku 2006. godine, 34 haaška optuženika potpisala su se pod osmrtnicom objavljenom u beogradskoj Politici kao "Posljednji pozdrav haaškom suborcu". Među potpisanima bili su Tuta, Ivica Rajić, Paško Ljubičić i general Ante Gotovina, koji je završio u Haagu nekoliko mjeseci ranije.



Poznato je da se Tuta posebno družio s Miloševićem, a Naser Orić je ispričao kako je baš Mladen Naletilić bio najbolji prijatelj vojvode Vojislava Šešelja, kojem se upravo sudi u Haagu.



- Tuta i Šešelj igraju šah po čitave dane i hrabre jedan drugoga - ispričao je Orić, za kojeg se tvrdi da i danas gotovo svakodnevno komunicira s Miloševićevim sinom Markom koji je u bijegu zbog optužbi za šverc cigaretama.



Šešelj se u Haagu štrajkom glađu izborio za status koji je uživao Milošević: sam se brani i zbog toga je poput Miloševića dobio na raspolaganje dvije ćelije. Kao sveučilišni profesor prava, Šešelj piše žalbe i drugim optuženicima.




Snježana Pavić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:45