TVRDOGLAVE ČINJENICE

KALMETA, POSLJEDNJA BRANA TRADICIONALIZACIJI DRUŠTVA Samo on ima moć zaustaviti marš pro-life aktivista, veterana i Stiera prema Banskim dvorima

 Marko Todorov / CROPIX

Stalno su me prozivali da sam nečiji čovjek, a u stvari sam član HDZ-a, stranački čovjek i za mene je predsjednik stranke funkcija koju poštujem i koju moram poštovati. Sve predsjednike stranke sam poštovao, od Tuđmana pa nadalje, ista situacija je i sada. Nisam ni u kakvim prijateljskim odnosima bio niti s Karamarkom, niti sam u prijateljskim odnosima s Plenkovićem, niti sam bio u prijateljskim odnosima s Jadrankom Kosor, niti prije sa Sanaderom, ali sam lojalan član stranke koji nosi puno glasova”, tako je u prošlogodišnjem intervjuu tajnu svoje političke dugovječnosti objasnio Božidar Kalmeta. Tada se činilo kako se Kalmetina aktivna politička karijera bliži svom smiraju.

Opterećen kaznenim procesima i pod pritiskom poziva da podnese ostavku na poziciju gradonačelnika Zadra, Kalmeta se činio kao “poster-boy” kadrova koji će biti otpuhani novootkrivenom doktorinom “vjerodostojnog” HDZ-a. No, naizgled iznenađujuće, u spas Kalmeti tada priskače novi šef stranke osobno, hajka biva zaustavljena, a arbanaškom moćniku istekom mandata organiziran dostojanstveni silazak s izvršne vlasti. Protuusluga će stići kojih dvije godine kasnije kad će Kalmeta prvo preuzeti ulogu Plenkovićeva gubernatora za Dalmaciju, a onda i u očito pomno pripremljenoj koreografiji preuzeti ulogu okidača detronizacije dvaju glavnih premijerovih unutarstranačkih protivnika - Mire Kovača i Davora Stiera. Stier, koji je ranije svoj atak na Plenkovića definirao na platformi “antiklijentelizma”, izjavit će kako je “zadovoljan što je pitanje njegove smjene pokrenuo Kalmeta”, ciljajući valjda na javnu percepciju Kalmete kao jednog do korifeja HDZ-ova klijentelizma.

Ipak, kako je prije manje od dvije godine izričito istog tog čovjeka branio od poziva na izbacivanje iz članstva, upozoravajući na nuždu poštivanja presumpcije nevinosti, teško se oteti dojmu da je odnos prema Kalmeti zapravo prava mjera dosega proklamiranih HDZ-ovih reformskih paradigmi, kako Plenkovićeve vjerodostojnosti, tako i Stierova antiklijentelizma. Zašto? Odgovor je dao sam Kalmeta. On nosi puno glasova. Iza te, Božidaru Kalmeti svojstvene, proste rečenice zapravo se krije osnovni mehanizam funkcioniranja hrvatske države i političkog sustava kojim se njome upravlja. Smisao bavljenja politikom je ostvarenje partikularnih interesa, sredstvo za ostvarenje tih interesa je obnašanje vlasti, za obnašanje vlasti potrebni su glasovi građana, a glasova građana stječu se raznim financijskim ustupcima koje odluke vlasti omogućavaju. Božidar Kalmeta sigurno nije čovjek koji je taj sustav osmislio i ustrojio, ali spada u red njegovih najuspješnijih operativaca.

Kad je prije devet godina prelijevanjem efekata financijske krize u Hrvatsku, te iznenadnom ostavkom Ive Sanadera došlo do postupnog urušavanja tog sistema, rijetki su mogli pretpostaviti kako će se manje od deset godina kasnije njegovi prvoborci vratiti na javnu scenu, pa iz pozicije vlasti služiti kao brana bujici nadolazeće tradicionalizacije društva. Ipak, dogodilo se upravo to. Marširanje pro-life aktivista, veteranskih udruga i Davora Ive Stiera prema Banskim dvorima neće zaustaviti ni SDP, ni civilno društvo, ni kurikularna reforma. Jedini koji danas u Hrvatskoj ima tu moć je Božidar Kalmeta i njegovo golemo stado glasačkih ruku koje je godinama uzgajao hraneći ga javnim foteljama, povlasticama i vantroškovničkim radovima.

Dakako, bilo bi naivno vjerovati da Kalmeti i “kalmetama” suštinski smeta ideološka agenda nove hrvatske desnice - i sami su je u prošlosti koristili kad je to bilo politički oportuno. Tu se ponajprije radi o sučeljavanju s novim, agilnim izazivačem, posvećenim da sebe instalira na pozicije koje su dosad pripadale starim elitama. Bitka koja predstoji, utoliko, bit će brutalna. I voditi se već oprobanim oružjima. Zapošljavat će se u agencijama, bojiti tuneli, nasipati lukobrani, dijeliti bespovratne pomoći i dječji doplaci. Kad završi, čijom god pobjedom, ceh će potpisati Zdravko Marić. Za one građane koji interesno ne pripadaju nijednoj od zaraćenih strana, ostaje tek jednostavna dilema. Je li vam draži HDZ koji želi u vaše novčanike ili onaj koji želi u vaše bračne krevete?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:55