Kaptol zbog seksualnog odgoja napao Milu Jelavić

ZAGREB - Komisija HBK Justitia et Pax napala je pravobraniteljicu za djecu Milu Jelavić zbog rasprava o programu zdravstvenog odgoja i obrazovanja.



"Pravobraniteljica u okviru svoje nadležnosti nije zadužena za ocjenu znanstvenosti programa. Poistovjećivanje znanstvenosti samo s vrijednosnim tvrdnjama i stavovima jedne grupe autora zloupotreba je znanstvenog diskursa te nametanje jednog svjetonazora kao apsolutno obvezujućeg za sve.



Pravobraniteljica za djecu dužna je brinuti se za dobrobit djece", ističe Justitia et Pax i dodaje kako navođenje Kleinove tvrdnje o tome da "seks ima samo ono značenje koje mu pripisuje ljudsko iskustvo" predstavlja svrstavanje pravobraniteljice uz jednu školu mišljenja koja nije primjerena za odgoj djece u Hrvatskoj.



Komisija Justitia et Pax smatra da izjava pravobraniteljice ne doprinosi stvaranju ozračja povjerenja i da se ona neprimjereno uključila u javnu diskusiju o ovom važnom pitanju jer "zastupa tezu kako bi država i škola trebali pod plaštem zdravstvenog odgoja nametati određeni sustav vrijednosti i moralnosti".



"Upravo je ovakav stav neprimjeren modernoj, demokratskoj Hrvatskoj koja nije pozvana izvana nametati određeni sustav vrijednosti, nego je pozvana štititi i promicati postojeći, koji je u Hrvatskoj poznat upravo na temelju mnogih znanstvenih istraživanja", ističe Justitia et Pax.     




Darko Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:31