Klimatske promjene uništit će svjetsko gospodarstvo

Nastavak dosadašnje razine globalnog zagrijavanja imat će razorne posljedice za svjetsko gospodarstvo usporedive sa svjetskim ratovima i velikom ekonomskom krizom dvadesetih godina prošlog stoljeća, zaključak je studije o globalnim klimatskim promjenama koju je naručila britanska vlada.



Britansko Ministarstvo financija naručilo je prije nekoliko mjeseci opsežnu studiju globalnih klimatskih promjena koja se, za razliku od većine ostalih, usredotočila na gospodarske posljedice ekoloških promjena koje su pred nama. Predstavljajujći više nego alarmantne rezultate Sir Nicholasa Sterna, britanski premijer Tony Blair jučer je upozorio javnost da će klimatske promjene, ako se nešto ne učini odmah, svjetsko gospodarstvo koštati između 5 i 20 posto BDP-a, odnosno nevjerojatnih 5500 milijardi eura.



Posljedice takvog ekonomskog pada bit će jednake, pa i gore, od recesije krajem 30-ih godina prošlog stoljeća. Ekološke promjene, kaže Sternov izvještaj, zbog suša i poplava pretvorit će 200 milijuna ljudi u izbjeglice, što će dovesti do najveće migracije u modernoj povijesti. Prema Sternovim procjenama, svijet mora odmah potrošiti jedan posto svog BDP-a, odnosno oko 280 milijardi eura, na borbu protiv ekoloških promjena ako želi zaustaviti kataklizmični razvoj događaja, a Stern tvrdi i da nasljednik Kyotovu sporazumu o raspodjeli i smanjenju emisije plinova koji dovode do efekta staklenika mora biti potpisan iduće godine, a ne 2010./11. kako je sada planirano.



U 700 stranica dugačkom izvještaju Stern tvrdi da će za istinsku borbu protiv nadolazećih klimatskih promjena trebati međunarodni sustav unutar kojega će različite države naći najbolji način za sebe kako da se bore protiv emisije štetnih plinova. U Britaniji vlada ozbiljno razmišlja o zelenom porezu, ali je znatno veći naglasak dan na pokušaju Blairova kabineta da u Sternove nalaze uvjere predsjednika Busha i njegovu ekoskeptičnu vladu. U Ameriku će uskoro otputovati i sam Stern, a na listi britanskih lobista već se našao bivši potpredsjednik SAD-a i najpoznatiji borac za čistiji planet Al Gore.





Britanski premijer upozorio je da bi, ako se ništa ne poduzme, promjene svijet stajale 5500 milijardi eura

Blair







Iz Londona Nataša Magdalenić-Bantić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:22