CRTICE IZ SUČELJAVANJA

KLJUČNE TOČKE SUKOBA: NAJUŽARENIJI TRENUCI BURNE DEBATE Devet pitanja o kojima su se Grabar-Kitarović i Milanović najžešće obračunali na RTL-u

 
Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović
 Boris Kovačev / CROPIX

Tijekom debate predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića i predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović na RTL-u otvoreno je mnogo pitanja iz sfere politike, društva i ekonomije, a na momente se znalo dogoditi i da kandidat i kandidatkinja za Pantovčak zađu u privatne sfere.

U nastavku izdvajamo devet ključnih točaka oko kojih su Milanović i Grabar-Kitarović sučelili stavove i mišljenja, ili ponudili različita viđenja problema ili eventualnih rješenja za njih.

Sanader

Na samom početku debate Milanović je počeo predbacivati Grabar-Kitarović da je svoju karijeru može zahvaliti činjenici da ju je protežirao bivši premijer Ivo Sanader.

- Gospođo Kitarović, Sanader je vaš životni coach, danas je dobio šest godina zatvora. Drago mi je čuti iz vaših usta da je bio uspješan premijer - rekao je Milanović nakon što mu je Grabar-Kitarović prigovorila da je on bio najneuspješniji premijer.

- Prije nego odgovorim, nastavimo o gospodarskom rastu i dugu. Gospodarski rast u vrijeme prve Sanaderove vlade bio je iznad pet posto zadnje godine mandata, u vrijeme vaše vlade bio je konstantno negativan. Podsjećam vas da je u vrijeme Sanaderove vlade dug bio tek negdje iznad 30 posto, dok je u vrijeme vaše vlade bio 84 posto udjela u BDP. Nema pozitivnih stvari za istaknuti - odgovorila mu je Grabar Kitarović nakon čega je Milanović dodao da mu je drago čuti da je "Sanader pozitivan lik".

Grabar-Kitarović: Gospodarstvo je 2011. pokazalo znakove oporavka, vaš dolazak je preokrenuo sve pozitivno i zabetonirao Hrvatsku u kolapsu. Kriminalne predstečajne nagodbe omogućile su bogatima da se izvuku iz krize, krenuo je val iseljavanja.

Ovlasti predsjednika

- Treba ukinuti kvazimonarhističku božansku ovlast predsjednika da pomiluje. Vidimo kako Grabar-Kitarović to daje opskurnim tipovima. U Njemačkoj je to ovlast saveznih država. Ne želim veće ovlasti jer je to put u tiraniju. Centar vlasti mora biti u parlamentu - rekao je Milanović na pitanje o ovlastima predsjednika dok je Grabar-Kitarović rekla da ne "razumije tu njegovu logiku".

- Kako očekujete da vas narod bira za predsjednika na funkciju za koju ste rekli da je nepotrebna i da se ne bi kandidirali. Ovo nije kvazimonarhistička država. U proceduri je novi zakon o pomilovanjima - rekla je Grabar-Kitarović te potom objasnila da tri godine nije pomilovala nikog osim Huanita Luksetića.

Pomilovanja

Voditelji su se odmah nadovezali pitanjem o pomilovanjima te upitali Grabar-Kitarović i Milanovića koga bi prije pomilovali - Sanadera ili Merčepa?

- Treba početi od pretpostavke da i jedan i drugi trebaju zatražiti pomilovanje, a nisu. To je hipotetsko pitanje - rekla je Grabar-Kitarović bez konkretnog odgovora, dok ju je Milanović domah optužio da je to pitanje stava, a ona ga nema. On je rekao da ne bi nikoga pomilovao.

Vučić i Srbija

Kad je na red došao blok pitanja iz vanjske politike, Milanović je vrlo brzo spočitao predsjednici da se "grlila i slikala s Vučićem, napravila fijasko pa na kraju rigala vatru". Dodao je i da sa Srbijom treba razgovarati i surađivati, ali je i državu odvojio od Vučića.

Grabar-Kitarović je rekla da Vučića nikad nije ni vrijeđala ni ponižavala, te da je jasno naznačila da neće biti novog susreta s njim dok se ne riješi pitanje nestalih.

BiH i Komšić

Na pitanje o tome kako se postaviti prema Hrvatima u BiH, i konkretnije, kako prema Željku Komšiću koji je njihov izabrani predstavnik u Predsjedništvu BiH, Milanović je rekao.

- Kao premijer bio sam uvijek tu za Hrvate iz BiH, cipelom na terenu. Radili smo, kad je gorjelo bio sam tamo. Komšića znam godinama i kritizirat ću ga, pitanje je koliko je to kako je on izabran u skladu s Ustavom.

Grabar-Kitarović je pak rekla:

- Komšić je legalno, ali nelegitimno izabran član Predsjedništva BiH. On bi trebao biti politički predstavnik svih Hrvata. U mom je programu ulazak BiH u EU, Europa i ostatak svijeta duboko procjenjuju stanje u toj državi, pod uvjetom poštivanja svih načela Daytona i Ustava, jednakopravnosti državljana i naroda.

Predsjednica je bivšem premijeru spočitala i da je Hrvate u BiH želio učiniti građanima drugog reda i oduzeti im biračko pravo, što je Milanović oštro zanijekao.

Migranti

Nakon pitanja o BiH, nekako se skočilo na Erdogana na kojeg se nadovezalo i pitanje migracija. Naime, Grabar Kitarović je spočitala Milanoviću da on ne bi znao razgovarati s Erdoganom koji može milijune izbjeglica poslati u Europu.

Što bi bilo da krenu na put u Hrvatsku, pogotovo nakon žilet žice koju ste nam ostavili? - rekla je.

Milanović nije ostao dužan:

- Erdogan ne drži nikoga u šaci, to nisu krumpiri, to su jadni ljudi koji su kroz RH prošli organizirano. Erdogan ne drži ključ. Što se tiče žilet žice, tog trena sam je morao postaviti, ali htio sam da nas djeca pamte po čovječnosti. To je HDZ-ov um, mi smo drugačiji - rekao je Milanović nakon čega mu je Grabar-Kitarović dobila da je na granicu s Mađarskom poslao vlak s izbjeglicama, o on uzviknuo "a vi bi ste poslali vojsku".

Lex Perković

Grabar-Kitarović je iskoristila svoje pitanje da Milanovića upita zašto je štitio Josipa Perkovića i udbaške zločine te nas zbog famoznog Lex Perković posvađao s Njemačkom.

Milanović je oštro odgovorio da je to "primjer trolanja Hrvatske" i da je Perković, HDZ-ovac, blizak suradnik Tuđmana i Šuška, postao meta osvete HDZ-ovaca i dodao da on s Lex Perković nema nikakve veze.

- Kad se već dogodila ta zavrzlama, vaša falanga je isporučila tog čovjeka stranom pravosuđu. Fućka se meni za Perkovića, ali to je izdaja! - rekao je Milanović.

Škorini birači

Voditelji su upitali kandidatkinju i kandidata i kako misle privući birače Miroslava Škore koji je u prvom krugu osvojio više od 460.000 glasova. Grabar Kitarović je rekla da birače ne dijeli i da traži povjerenje većine, to jest naroda iz kojeg vlast proizlazi.

Milanović je tek kratko rekao da su Škoru dušmanski gazili u kampanji, a da će on stoički prihvatiti što god Škorini birači odluče.

"Puč" prilikom sastavljanja Vlade 2015. godine

Na kraju, okršaj se dogodio oko pitanja sastavljanja Oreškovićeve Vlade, na prijelazu iz 2015. u 2016. godinu. Milanović je optužio Grabar-Kitarović da je s Božom Petrovim tada izvela mali, 'doduše operetni', puč.

- Prekršili ste Ustav, rokove, sastavljali ste privatnu vladu, natjerali čak i Karamarka da prihvati tipa koji ne zna hrvatski. Taj puč je organizirao Vaso. Nasilno ste se ponašali - rekao je Milanović.

- Ne, bila sam objektivna i korektna, konzultirala sam se s ustavnim pravnicima diljem države. Vi ste mi taj dan kad je Karamarko donio 76 potpisa rekli - sad možeš osnovati svoju vladu - napomenula je Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:03