Knjigovodstvo - Vaš partner u poslovanju

 

U ovom tekstu nećemo pisati o knjiženjima, poreznim propisima ni financijskim izvješćima već ćemo vam pokušati dati smjernice za izbor dobrog knjigovodstvenog/računovodstvenog servisa bilo da tek otvarate tvrtku ili razmišljate o promjeni postojećeg servisa.

Kakva god bila vaša trenutna financijska situacija, izbor ne bi trebao pasti na izbor najjeftinijeg servisa već razmislite koje su potrebe vaše tvrtke jer dobar servis je puno više od vođenja poslovnih knjiga. Dakako, cijena ne diktira nužno i kvalitetu usluge no dobar knjigovodstveni/računovodstveni servis znat će vas savjetovati što je dobro, a što ne za vaše poslovanje.

Kako ne biste koristili samo jednu od usluga koje pružaju knjigovodstveni/računovodstveni servisi pri izboru pripazite na sljedeće:

Povjerenje - servis kojeg izaberete imat će pristup vašim dokumentima, a uz njihovu pomoć imat ćete više uspjeha u poslovanju. Ne zaboravite, knjigovodstvo nije nimalo jednostavan posao.

Stručnost i iskustvo - bilo da se radi o savjetovanju vezanom za Vaše poslovanje ili praćenju novih zakonskih regulativa, dobar servis na razumljiv način će Vam moći objasniti i savjetovati Vas. Od knjigovodstvenih servisa se u novije vrijeme očekuje i podrška u područjima poput primjene e-računa, integracije sa drugim IT sustavima (npr. web trgovine) i sl. Osobe kojima je knjigovodstvo usputan posao vjerojatno se ne usavršavaju, a bitno je i korištenje naprednim informatičkim tehnologijama, jer se prema novim direktivama iz EU te zakonima u RH ide u smjeru izbacivanja dokumentacije na papirima te uvođenju elektroničke razmjene dokumenata.

Ozbiljnost - Pravovremeno predavanje točnih financijskih izvještaja i poslovnih knjiga jedna je od važnijih stvari u poslovanju svake tvrtke. Dobar servis neće dopustiti da iznevjeri Vaše povjerenje, a znat će vas savjetovati i što smijete a što ne u svojem poslovanju kako bi pravovremeno spriječili potencijalnu štetu.

Dostupnost - Ukoliko ste često na terenu važno je da izabrani servis bude dostupan na način koji Vam odgovara pa razmislite o blizini servisa, radnom vremenu, te da li je moguće dogovoriti primopredaju dokumenata i u vašem uredu ili ugovoriti On line knjigovodstvo koje omogućuje dostavu dokumentacije elektronskim putem te uvid u izvještaje o poslovanju u svakom trenutku.

Trud i vrijeme uloženo u pronalazak servisa po vašoj mjeri višestruko će vam se isplatiti pa ga ne žalite već gledajte kao partnera u poslovanju. Dobar knjigovodstveni ured može vam uštedjeti dosta vremena, novca i živaca pa ne brzajte s odlukom.

Kako bi vam olakšali potragu, u nastavku donosimo nekoliko provjerenih servisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. lipanj 2024 16:45