LABIRINT POLITIKE

Koliko će dugo sjati Beroševa zvijezda?

Pred njim je još puno prepreka jer sada ulazi u pravu politiku, a to nije područje u kojem je radio, unatoč članstvu u HDZ-u
Vili Beroš
 Ronald Gorsic / CROPIX

Rijetko kada je u protekla tri desetljeća neki političar doživio takav meteorski rast popularnosti kao ministar zdravstva Vili Beroš. Još početkom godine nepoznati pomoćnik ministra Milana Kujundžića je u svega stotinu dana, izrasti u najinteresantnijeg političara u Hrvatskoj, a to znači i nekoga na koga treba ozbiljno računati u budućnosti.

Kakve su, međutim, realne šanse da se Vili Beroš etablira u vrhu HDZ-a i ovdašnje politike. Uhvatio je priliku, ali može li ju iskoristiti?

“I dalje ću služiti hrvatskom narodu, a bit će mi čast ako moj napor i mogućnosti budu prepoznate pa budem u mogućnosti to dalje raditi”, neodređeno će najaviti Beroš u Dnevniku HTV-a upitan o medijskim nagađanjima prema kojima će biti nositelj jedne od HDZ-ovih lista i adut te stranke na izborima. Da ništa neće pokušati bez HDZ-a potvrdio je u jučerašnjem Jutarnjem listu, gdje je na pitanje namjerava li se kandidirati za gradonačelnika Grada Zagreba, odgovorio: “Bit će kako stranka odluči”. Kibidabi, nekad se govorilo.

Međutim, opcija s Berošem kao HDZ-ovim kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika ima smisla, budući da je Milan Bandić bespovratno kompromitiran, i teško će još jednom pobijediti, a HDZ baš i nema koga ponuditi za Zagreb jer su kandidature najavili tek Pavo Kostopec i Gordan Hanžek, dvojica anonimaca u široj javnosti. Usto, ekipa koja je organizirala mjere protiv pandemije Covida-19, realno, napravila je puno. Zaraza se nije razbuktala, broj žrtava je minimalan, i ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, to će se morati honorirati Berošu i ekipi. Ukratko, ispred Vilija Beroša je ravna cesta - popularan je, i ako na tom valu općeg odobravanja postigne dobar rezultat na parlamentarnim izborima, možda ga čeka svijetla politička budućnost.

Ali, pred njim je još puno prepreka jer sada ulazi u pravu politiku, a to nije područje u kojem je radio, unatoč članstvu u HDZ-u. Do sada je imao sreću u nesreći: na ministarskom položaju naslijedio je omraženog Kujundžića, vjerojatno najantipatičnijeg dužnosnika u Hrvatskoj. A zatim se bavio tek jednom zdravstvenom temom - koronom. Pritom se iskazao dobrim organizatorom, sposobnim detektirati i rješavati probleme, umjesto, muljanja, tako omiljenog hrvatskim političarima.

Međutim, sve više se vide i njegove slabe točke, poput popuštanja crkvenjacima kod procesije na Hvaru ili tvrdnji da se zaraza ne širi na misama, ali se širi u kazalištima pa do intelektualno arogantnog odgovora, kako je za skoro dvadeset umrlih u splitskom domu za stare kriv - virus. Jer bi u suprotnom morao uperiti prst u HDZ, čiji kadrovi vladaju u Splitu i okolici.

“Moje mjesto na izborima ovisit će ne samo o mojim ambicijama već i potrebama HDZ-a i izbornoj strategiji. Vjerujem u uspjeh naše stranke na izborima, a onda ćemo slagati timove za nove pobjede”, kazat će za Jutarnji list.

U tome jest problem. Ako je u počecima pandemije ostavljao dojam stručnjaka koji je ušao u politiku, koji vlastitim primjerom pokazuje da hrvatska politička scena ne mora biti močvara, u posljednje vrijeme sve više ostavlja dojam još jednog u nizu poslušnih članova svoje stranke.

Budući da se poistovjetio s HDZ-om, može očekivati da će ga tako uskoro početi tretirati i velik dio javnosti. Nadimak “Moj prijatelj Vili” odlazi u prošlost, ali Beroš i dalje ima jako dobru startnu poziciju za nastavak političke karijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 03:09