KAMPANJA SE NASTAVILA

KOLINDA ODRŽALA GOVOR U KARLOVCU, BRKIĆ JE BIO U PRVOM REDU 'Okupimo se u svehrvatskoj pomirbi, u drugom izbornom krugu birajte pravu Hrvatsku!'

 
Kolinda Grabar-Kitarović
 Robert Fajt / CROPIX

Govor od samo pet minuta s temeljnom porukom "okupimo se", bez izjava medijima i s Milijanom Brkićem u prvom redu gledališta glavni su naglasci u nastavku kampanju kandidatkinje za predsjednicu Kolinde Grabar Kitarović, koju ja započela u Karlovcu, u, kako je sama rekla, utvrdi HDZ od vremena dr. Franje Tuđmana, ali i u utvrdi hrvatstva od davnih dana.

Došla je, kaže, zahvaliti na glasovima i potpori koju su Karlovčani dali njoj, a time, naglašava, i boljoj Hrvatskoj, iako je u prvom krugu u ovoj "utvrdi" najviše glasova dobio njezin protukandidat Zoran Milanović.

- Želim zahvaliti svim biračima HDZ-a i partnerskih stranaka, ali i svim građanima koji su mi ukazali povjerenje. Duboko vjerujem da je to glas nade i glas zajedništva. Kada je riječ o zajedništvu, u drug krug kampanje krenula sam s ključnom porukom - okupimo se!, kao što smo se okupili početkom 90-ih, kao što nas je okupljao prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Okupimo se u svehrvatskoj pomirbi! Okupimo se oko najvažnijih hrvatskih vrijednosti, za jaku i bolju Hrvatsku, za hrvatsku obitelj, mladež, umirovljenike, invalide i sve ranjive skupine, za naše vjerske i moralne vrijednosti, Domovinski rat, branitelje i bolju budućnost - kazala je kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović.

Rekla je da se okupljamo "kako bismo ojačali našu Hrvatsku, da je ojačamo na vanjskopolitičkom planu, kako bi bila sigurna i da je više nitko ne ugrozi, ali je i jačamo kako bi se u njoj bolje živjelo". Hrvatska mora biti majka svakom svojem građaninu, a smisao okupljanja za jaku Hrvatsku je smisao boljeg života u Hrvatskoj, jer, dodaje, ako smo zajedno i ako smo okupljeni, Hrvatska može jače, više i bolje za sve nas.

- Pozivam još jednom sve članove, birače, simpatizere HDZ-a i ostalih partnerskih stranaka, pozivam sve državljane RH da u drugom izbornom krugu biraju pravu Hrvatsku! Na čelu takve Hrvatske imat ćete svoju predsjednicu, a ta će predsjednica imati vas, svoj narod, snagu Hrvatske!

FOTOGALERIJA: Predizborni skup Kolinde Grabar-Kitarović u Karlovcu

Okupimo se za Hrvatsku koja zna

Kakve je to "prava" Hrvatska novinarima je morao objašnjavati karlovački župan Damir Jelić, koji je rekao da svaka izjava ima svoju metaforičnu poruku: Nemojmo se dijeliti, prava Hrvatska je ona koja okuplja. Ipak, iz njegovog govora na bini jasno bi se moglo razaznati razlika između prave i krive Hrvatske.

- Nijedna bitka koju je vodio HDZ, predvodeći čitav hrvatski korpus nije se događala da nam je lako bilo. Možda je i neka simbolika što nam predsjednica dolazi s Grobničkog polja, gdje se jednako tako klesala naša glagoljaška hrvatska povijest, a sama riječ Grobničko polje govori da bez žrtve u hrvatskom narodu ništa se nije moglo dogoditi, pa ni to da postanemo nacija predvođeni našim prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom. Mi smo sinovi i kćeri te ideje koju danas dišemo i živimo i zato naša predsjednica jest to što jest: prva hrvatska predsjednica i ostat će nam u 2. mandatu - rekao je gorljivo Jelić.

Podsjetio je na period otprije pet, šest godina kada su Karlovac pogodile poplave i nazvao "nevjerojatnim da je tada ministar Jakovina u Vladi Zorana Milanovića pozvao građane van svih normi civiliziranog ponašanja da ne trebaju uopće braniti svoje domove jer da nikakve poplave neće biti zato što tadašnji gradonačelnik Karlovca zapravo politikantski gradi svoju političku karijeru". On je tada bio gradonačelnik.

- Koja je to politika? To je politika kada vam dolaze ovdje u mokasinama i govore vam: Ili mi, ili oni! To je podijeljena Hrvatska, to nije naša Hrvatska, to nije Hrvatska naše predsjednice! Zvali smo to turizmom u mokasinama - povikao je Jelić dodajući da je predsjednica "dolazila s puno suosjećanja do čovjeka i nije se bavila politikantstvom nego je bila među nama ljudima, osobom koja je pogođena".

Jelićeva dva segmenta

- Zato je naš glas za predsjednicu bitan u dva segmenta: jedan je u vanjskoj politici gdje je naša predsjednica bila uz naše gospodarstvenike izvan Hrvatske i brinula se kroz svoj ugled za radna mjesta u našoj županiji, ovdje u srcu Hrvatske i drugi razlog je to da ste vi, predsjednice, danas 25. put u našoj županiji, obišli ste sve gradove i veliki dio općina. Predložio bih Stožeru: usporedite 4 godine Vlade Milanovića gdje je bio u Hrvatskoj i predsjedničin prvi mandat pa oni koji još razmišljaju, a nema ih previše, sve će im biti jasno: imate jednu statičnost, jedne podjele koje su se zasnivale na ni jednom elementu ekstremne politike koji bi ičim dobrim uložio u nas koji trpimo na bilo kojem prostoru; s druge strane imate predsjednicu koja je znala osjetiti to bilo i koja je osoba uključivosti.

Gdje smo sada kao hrvatski korpus? Između logike: mi ili oni, a mogu i citirati: "Mi ili oni" i, s druge strane, uključivosti u kojoj u najtežim trenucima uvijek i jedina je Hrvatska iznad onoga što je HDZ, a to je samo najbolja služiteljica. To je ono što ste i vi, Predsjednice, činili i zato uopće mi koji smo ovdje ne sumnjamo u vaš kontinuitet, u vaš drugi mandat. Kao što i znamo: prvi hrvatski predsjednik u dekadi i prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović - kazao je Damir Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 10:11