RATNA PRAVILA

KOMENTAR BRITANSKOG VELEPOSLANIKA 'Zanemarivo mali broj ratnika silovatelja bude kažnjen. Vrijeme je da to promijenimo'

Čak i u ratu postoje pravila. Ako se cijeli svijet složio da minama nije mjesto na bojištu, isto je tako dužan suzbiti seksualno nasilje tijekom sukoba
Hollywood actress Angelina Jolie (L) and British Foreign Minister William Hague (R) pay their respects at Srebrenica-Potocari Genocide Memorial cemetery, near Srebrenica, on March 28, 2014. Jolie and Hague are in Sarajevo for a conference on sexual violence in war organised by Bosnia's defence ministry. Around 20,000 women, mostly Muslim, were raped during Bosnia's inter-ethnic war in the 1990s, according to local estimates. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 AFP

Seksualno nasilje tijekom rata jedna je od najvećih nepravdi našeg doba. Teško ga je dokumentirati, a kamoli istražiti. Počinitelji ne biraju žrtve jer ovdje nije riječ o seksualnom odnosu, nego o nasilju, zastrašivanju i kontroli. Silovanja počinjena tijekom sukoba često se smatraju neizbježnim dijelom rata i prolaze nekažnjeno.

Ali čak i u ratu postoje pravila. Kao što se cijeli svijet složio s tim da minama nije mjesto na bojištu, isto je tako dužan suzbiti seksualno nasilje tijekom sukoba.

Ministar vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine William Hague i posebna izaslanica UN-a Angelina Jolie predvodit će globalni sastanak na vrhu o sprječavanju seksualnog nasilja u sukobima koji se ovoga tjedna, od utorka do petka, održava u Londonu. Na skupu će sudjelovati predstavnici vlada, civilnog društva, oružanih snaga i pravosudnih tijela te šira javnost. Događaji će se odvijati diljem svijeta, uključujući Zagreb. Predstavnici više od 100 zemalja bit će usmjereni na poduzimanje konkretnih koraka kojima će se silovanje i ostali oblici seksualnog nasilja tijekom ratnih operacija zauvijek ukloniti iz arsenala okrutnosti. Upravo vi možete pomoći da se to ostvari.

Ovo će biti jedinstven skup jer seksualno nasilje predstavlja nezamisliv zločin. Žene i muškarci proživljavaju pakao u sukobima diljem svijeta, a šokantna je činjenica da su mnoge žrtve upravo djevojčice i dječaci. Seksualno nasilje ostavlja nepojmljive, doživotne posljedice: nepravdu i destruktivan osjećaj srama žrtava i njihovih obitelji. Hrvatska, nažalost, zna o čemu govorimo. Ali čvrsto vjerujemo da se to može i mora promijeniti. Okrutna je istina da samo neznatan broj počinitelja zločina završi pred sudom, a kamoli bude osuđen. Upravo ćemo stoga na sastanku u Londonu predstaviti prvi Međunarodni protokol o dokumentiranju i istraživanju seksualnog nasilja u sukobima.

Protokol će istražiteljima pomoći u prikupljanju informacija i dokaza nakon napada, poboljšati šanse za kazneni progon počinitelja i zaštititi žrtve od daljnjih trauma.

Želimo da vlade na ovotjednom sastanku na vrhu podrže Protokol te da lokalne aktiviste, odvjetnike, policijske službenike i liječnike potaknu na njegovu primjenu. Nadalje, htjeli bismo da vlade što više zemalja usklade svoje zakone o silovanju i seksualnom nasilju s međunarodnim standardima kako bi se poboljšala učinkovitost kaznenog progona za ratne zločine na lokalnim sudovima. Na sastanku u Londonu raspravljat će se i o ulozi oružanih snaga. Kada u ratnim zonama dođe do silovanja, vojnici su najčešće prve osobe na mjestu zločina, no nisu uvijek dovoljno osposobljeni za rješavanje tog osjetljivog pitanja. To se mora promijeniti. I sami su pripadnici oružanih snaga često odgovorni za strašne zločine. Tome mora doći kraj. Nadamo se da će vlade najbogatijih svjetskih zemalja osigurati nova financijska sredstava, čiji će dio ići i lokalnim organizacijama koje djeluju u najugroženijim zajednicama.

No, nije dovoljan samo angažman vlada. Pozivamo obitelji i širu zajednicu da sudjeluju u promjeni kulture koja stigmatizira žrtve te da glasno izraze izričito protivljenje ovim zločinima kako bi svaki muškarac dvaput promislio prije nego što naredi ili sam počini silovanje. Hoćete li dati svoj glas pozivu za odlučno djelovanje na globalnoj razini? [Pridružite se raspravi na Twitteru @end_svc preko #TimeToAct. Možete pogledati i podijeliti isječak s Youtubea pod naslovom “Don’t believe the thumbnail, this is the stuff of nightmares”, u kojem se opisuju strahote silovanja i seksualnog nasilja iz dječje perspektive.]

Vrijeme je da pružimo podršku preživjelima, stanemo nakraj kulturi nekažnjivosti i zadovoljimo pravdu - sada i ubuduće. Vrijeme je za djelovanje. TimeToAct.

David Slinn je veleposlanik Velike Britanije i Sj. Irske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:18