IZA KULISA

KOMENTAR Brodogradnja bi mogla nasukati i Milanovića

 
Zoran Milanović
 Antonio Bronić / REUTERS

Umiruća hrvatska brodogradnja trenutačno je križ na leđima premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade, ali uskoro bi mogla nasukati još nekoga, a to je - Zoran Milanović.

Jer najnoviji podaci koji pokazuju kako je nekadašnja Milanovićeva vlada, na jamstva koja plaća država, ulupala više od 2,8 milijardi kuna, uvelike kompromitiraju potencijalnu predsjedničku kandidaturu, prema istraživanjima javnog mnijenja, najozbiljnijeg suparnika Kolinde Grabar-Kitarović.

Istina, Milanović se još ne izjašnjava kani li se kandidirati za predsjednika Republike, a u posljednje vrijeme, neki njegovi politički pouzdanici izražavaju sumnje u takav rasplet. Zasad je, ipak, sve otvoreno i bivši šef SDP-a u medijima figurira kao legitiman izazivač, koji, uostalom, dosad nije javno demantirao da ga zanima borba za Pantovčak.

Samo što će se, krene li u kampanju, morati suočiti s poraznim rezultatima svoje Vlade, koja je kao pijana izdavala jamstva brodogradilištima u stotinama milijuna eura.

Iako se znalo da se novac baca u prazno jer je ovdašnja brodogradnja zastarjela i nekonkurentna, ali tako se kupovalo potencijalne birače i mir u koaliciji, u kojoj je IDS bdio nad Uljanikom, a SDP nad 3. majem.

U takvim situacijama hrvatski političari ne pitaju treba li trošiti ili ne, napokon, ionako ne plaćaju iz svog džepa. Uvriježeno je pravilo “ima se, može se”, a ako netko zapita zašto se trošio novac, uvijek je kao odgovorne najlakše optužiti prethodnu garnituru.

Tako je bilo do sage o škverovima u Rijeci i Puli, ali sumnjamo da će i ubuduće. Kolaps brodogradnje prevažna je priča u kojoj su neodgovorni političari spiskali golem novac, kako bi mogli vladati u miru.

Krene li na predsjedničke izbore, Zoran Milanović će se morati jako potruditi kako bi sa sebe skinuo odgovornost bacanja nekoliko milijardi u nepovrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:16