POSLJEDNJI KRUG

Komentar D. Butkovića: Sanader je na korak od uhićenja. Pitanje je koga će on, bude li uhićen i optužen, povesti sa sobom

 Goran Mehkek/CROPIX

Kada smo, prije otprilike mjesec dana, više puta razgovarali s istražiteljima u slučajevima vezanim uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, naši su nam sugovornici naglasili dvije bitne činjenice.

Prvo, da čekaju iskaz bivšeg HDZ-ova rizničara i šefa Carine Mladena Barišića, koji bi, po njihovim ondašnjim informacijama, mogao teško kompromitirati dr. Sanadera.

I drugo, da USKOK i Državno odjetništvo raspolažu s još svjedoka, u slučaju da gospodin Barišić odbije govoriti.

Istražitelji s kojima smo razgovarali procijenili su da će, s obzirom na te činjenice, u razmjerno kratkom razdoblju uspostaviti “vrlo čvrst” slučaj protiv Ive Sanadera.

Jutarnji list detaljno je izvijestio o istražiteljskim procjenama, koje su se, evo, nakon svega tridesetak dana, pokazale sasvim točnim.

Prvo je bivši direktor HEP-a Ivan Mravak posvjedočio kako je Ivo Sanader osobno izdavao naredbe u aferi HEP-TLM-Aluminij, kojom je državni proračun oštećen za više stotina milijuna kuna.

Zatim je Mladen Barišić priznao da je vrlo veliku svotu novca, prikupljenu kroz oktroirane poslove tvrtke Fimi-Media s državnim poduzećima, osobno isplatio Ivi Sanaderu.

Pogrešne procjene

Čini se, dakle, da je bivši predsjednik hrvatske Vlade i Hrvatske demokratske zajednice na korak od uhićenja.

I sam Sanader izgubio je samopouzdanje, kojim se još nedavno, recimo za vrijeme njegova svjedočenja o Ini, mogao pohvaliti.

Prema informacijama koje su se ovih dana pojavile, Ivo Sanader odlučio je angažirati odvjetnika.

Prije samo mjesec ili mjesec i pol, Ivo Sanader je privatnim kanalima poručivao kako mu nitko ništa ne može, i kako se on ničega ne boji: sada je sve očiglednije da se radilo o jednoj od brojnih njegovih deluzija, koja bi za svojedobno najmoćnijeg čovjeka u Hrvatskoj mogla biti još kobnija od nevjerojatno pogrešne procjene iz siječnja ove godine, da ponovno može preuzeti vlast u stranci.

Tko će ga hapsiti?

Sada, pošto je Državno odvjetništvo prikupilo jasne izjave o Sanaderovoj odgovornosti za krađu državnog novca, dr. Sanaderu je preostala samo jedna taktika, zbog koje je, uostalom, i aktivirao saborski mandat.

Sanader će, dok god to fizički bude mogao, koristiti Sabor da bi optuživao vodstvo HDZ-a za politički progon: Sanader će, dakle, što je posve očigledno čak i najpovršnijem pratitelju političke scene, kriminalne optužbe pokušati pretvoriti u političke.

Naravno da mu to ne može uspjeti, kako zbog težine iskaza koji su protiv njega dali njegovi dojučerašnji suradnici, tako i zbog notorne činjenice, koju potvrđuju sva istraživanja javnog mišljenja, da Ivi Sanaderu u Hrvatskoj više nitko ništa ne vjeruje.

Čak i kada bi dr. Sanader uspio formirati saborski klub s dovoljnim brojem zastupnika, da sruši aktualnu Vladu, to ne bi promijenilo njegov status.

Grubo, ali točno rečeno, bude li Sanader uhićen, njega neće hapsiti Jadranka Kosor, nego njegov bivši školski kolega Mladen Bajić.

Ivo Sanader ušao je, čini se, u posljednji krug svog političkog i javnog djelovanja, koji obilježavaju očajnički pokušaji da izbjegne prvo pritvor, a zatim i optužnicu koja bi ga mogla koštati dugogodišnje robije.

Pitanje je, međutim, koga će - bude li uhićen i optužen - Ivo Sanader pokušati povesti sa sobom.

Crni fondovi

Nejasno je, naime, gdje je nestao novac o kojem se govori u svim ovim slučajevima.

Ako je dio novca što su ga Sanader i Barišić izvlačili iz državnih tvrtki završio u crnim fondovima Hrvatske demokratske zajednice, tko je sve u vrhu HDZ-a za to znao?

Ako su pak i sadašnji članovi vodstva HDZ-a znali za crne fondove, čini li ih to i kazneno, ili samo politički odgovornima?

Bilo bi sasvim logično da Sanader - bude li uhićen - izabere Polančecovu taktiku: da okrivi cijelo sadašnje vodstvo Hrvatske demokratske zajednice kao suučesnike u onim kaznenim djelima, za koje će optužnica teretiti njega.

Sanaderovo se hapšenje, do prije nekoliko mjeseci, činilo kao snažan politički i izborni adut Hrvatske demokratske zajednice, jer bi posvjedočilo o iskrenoj borbi protiv korupcije, koja doslovno ide do kraja.

Međutim, poslije slučaja Polančec, i usred rata koji traje između Sanadera i njegove bivše stranke, jasno je da bi Sanaderove uhićenje, i sve što će se o nepoznatom djelovanju HDZ-a doznati u istrazi, zapravo moglo dodatno oslabiti tu stranku, koja se ionako približila rekordno niskim rejtinzima.

Koruptivna mreža

Ponavljamo, nedvojbeno je da Ivi Sanaderu nitko u Hrvatskoj ništa ne vjeruje.

Ali, poslije svih dosad objavljenih podataka o koruptivnoj mreži u državnom i stranačkom vrhu, i o načinu vođenja državnih i stranačkih poslova, malo tko vjeruje sadašnjim čelnicima HDZ-a da nisu znali što je sve Ivo Sanader radio dok im je bio šef.

U svakom slučaju, eventualno Sanaderovo uhićenje predstavljalo bi, ako ništa drugo, katarzu za javnost: malu, možda minijaturnu, kratkotrajnu, ali ipak katarzu.

Hrvatska je zemlja pesimista ogorčenih društvenom nepravdom. Pritvaranje premijera mnogi bi hrvatski građani, nema sumnje, shvatili barem kao simboličnu naznaku pravde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:53