PIŠE GORANKA JUREŠKO

KOMENTAR Dug države opet se rješava grabežom iz džepova građana, a ministar Nakić se pretvara u glasnogovornika privatizacije zdravstva

 Dragan Matić / EPH

Bijes, ogorčenost, osjećaj prevare... Sve su to očekivane reakcije građana na vijest da ministar zdravlja Dario Nakić namjerava povećati cijenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna. Zbog toga u HZZO-u telefoni ne prestaju zvoniti, a društvene mreže zasute su komentarima koji nisu za svačije uši. Naravno, većina dopunski osiguranih krenula je s prijetnjama kako će promijeniti osiguravatelja ustraje li ministar na novoj Vladinoj “otimačini” iz njihova novčanika.

I baš u tom grmu leži najveća opasnost ove ishitrene odluke na koju očito ministar zdravlja ili nije računao ili je poslušao zagovornike privatizacije koji već dugo “pecaju” dopunsko HZZO-a ne bi li ga eutanazirali, a potom diktirali uvjete po kojima građani mogu kupovati njihove police. Za početak raspada bit će dovoljno da zdravi i mladi pobjegnu privatnicima s nižim policama od cijene HZZO-ovih. Stari i bolesni ostat će u HZZO-u jer naprosto cijenu privatnih polica s uključenim rizikom neće moći platiti. U takvoj situaciji dopunsko HZZO-a “prirodno” će odumrijeti, a onda će zahvaljujući potpori ministra Nakića koji se sve više pretvara u glasnogovornika privatizacije zdravstva privatni osiguravatelji krenuti s “nebeskim policama”.

Dapače, mnoge će zaboljeti glava i od činjenice da će se u nebranom grožđu naći i država jer će baš od tih privatnika morati kupovati tzv. socijalne police po značajno većoj cijeni od 31 HZZO-ove kune. Ukidanjem dopunskog HZZO-a zapravo se “crno piše” svim građanima jer, prema informacijama iz privatnih osiguranja, “realna cijena polica je 150 kuna”. Na tom je tragu i ministar Nakić koji iz nekog samo njemu poznatog razloga govori njihovim jezikom i citira njihove šalabahtere po kojima, eto, Slovenci “plaćaju 29 eura mjesečno svoje dopunsko osiguranje”. Očito, ministra netko treba podsjetiti da živi u Hrvatskoj, a zaboravio je reći ministru financija i predsjedniku Vlade kolika su dugovanja države prema tom sustavu prije uvlačenja ruke u džep građana.

Nakić je, čini se, umjesto obrane građana odabrao ulogu branitelja privatnog po svaku cijenu. “Brani” se pod egidom solidarnosti, kao da to hrvatski građani nisu bili i dosad. Govori jezikom privatnih Danajaca koji preko njega stvaraju platformu za svoj budući rast otvarajući put u urušavanje državnog dopunskog osiguranja, jedinog jamca da privatnici neće uskoro pokušati skinuti kožu građanima skupim policama, što bi se dogodilo već prvog dana nestanka HZZO-ove konkurencije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:13