NEPOTREBNI TROŠKOVI

KOMENTAR GORANA PENIĆA Teško je ikoga kriviti za krizu lokalne samouprave dok načelnici troše na skupe aute

gospic,060606Ivan Turic nacelnik opcina Perusic, kosinjska dolinafoto zeljko popovicpok
 CROPIX

Jedinice lokalne samouprave pred bankrotom su, a za to je odgovoran SDP! - grmila su jučer dvojica HDZ-ovaca, Željko Turk i Tomislav Tolušić.

Prvi je gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, a drugi je virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Isti dan objavili smo priču o rastrošnom HDZ-ovu načelniku općine Perušić Ivici Turiću, koji je odlučio nabaviti automobil vrijedan čak 450.000 kuna. Već po standardnoj proceduri, Turić je napisao tako detaljne specifikacije da natječaj zadovoljava samo jedan automobil - Mercedes E 250 Bluetec 4Matic.

Općina Perušić, iako nešto bogatija od prosjeka svoje siromašne Ličko-senjske županije, godišnje tri puta manje izdvaja za kulturu nego što će potrošiti za skupi Mercedes “crne boje s efektom, automatskim mjenjačem, aluminijskim naplatcima i snage od 185 do 200 konja”. Izračunali smo i da im jednako toliko novca treba i za godišnje financiranje dječjeg vrtića. S tim bi iznosom mogli pokriti i javne radove, a onda im još ostane i za kulturu.

“Mala mjesta su najviše izgubila. Siromašni, nažalost, postaju još siromašniji”, upozorio je Turk na HDZ-ovoj konferenciji za medije, okrivljujući Vladu za takvo stanje.

Je li moguće da Turk i Tolušić nisu taj dan pročitali novine? Ako već nisu čitali novine, jesu li barem mogli pogledati portale koji su prenijeli vijest?

Politički mudro o problemu bankrotiranih općina, gradova i županija bilo bi ne govoriti baš isti dan u kojem cijela javnost bruji o HDZ-ovcu koji se odlučio počastiti bijesnom limuzinom u trenutku dok cijela država stenje pod teretom krize, a oni koji mu plaćaju tu limuzinu jedva spajaju kraj s krajem.

HDZ govori o lokalnoj samoupravi koja se “bori za goli život”, a pri tome ne spominje lokalne šerife, od kojih su mnogi njihovi stranački kolege, a koji ne žive u skladu s općom situacijom u zemlji. Najveća oporbena stranka kritizira Vladu zbog izmjene poreza na dohodak jer su smanjeni proračuni lokalnim jedinicima, ali sada vidimo da njihovi načelnici ne žive baš u “dolini suza” o kojoj priča Tomislav Karamarko. Prava “dolina suza” bila bi da se napokon smanji taj glomazni aparat i da se ukinu nepotrebne općine, gradovi i županije. O tome HDZ ne priča jer im nije u interesu potjerati sve svoje stranačke uhljebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:17