PRO ET CONTRA

KOMENTAR: HOĆE LI SREBRNJAK BITI ŽRTVA POLITIČKOG SAVEZA BANDIĆA I HDZ-a? Zašto se čini sve ne bi li se uklonilo i ponizilo u doktora Boru Nogala

 
 Marko Todorov / CROPIX

Zašto se zagrebačke gradske vlasti silno trude obezvrijediti nekoliko desetljeća uloženog rada i truda te izniman uspjeh liječničkog tima dječje bolnice Srebrnjak? Zašto se čini sve ne bi li se uklonilo, ponizilo, pa čak izvrgnulo kaznenom progonu doktora Boru Nogala, čovjeka pod čijim je ravnanjem bolnica Srebrnjak postala prva međunarodno akreditirana javna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj?

Zašto se preko noći dr. Nogalu i cijelom njegovu timu okreće palac dolje i nastoji ga se ukloniti iz bolnice koju je stvarao, a pritom se ne biraju sredstva kojima će ga se zgaziti? Zašto članovi Upravnog vijeća bolnice koji predstavljaju Grad Zagreb kao osnivača i koji imaju većinu u Vijeću godinama nisu imali nikakve primjedbe na rad dr. Nogala nego su se odjednom, i to od trenutka kada je za daljnji razvoj bolnice osigurao 60 milijuna eura iz europskih fondova, obrušili na njega kao na zadnjeg mufljuza?

Kako je moguće da su ljudi, inače bliski suradnici gradonačelnika Milana Bandića, sjedili u Upravnom vijeću bolnice i tek su sada, kada su zamirisali milijuni iz europskih fondova, shvatili da je dr. Nogalo prije sedam godina nezakonito zapošljavao? Dakle, baš sada treba odletjeti jer je prije pet ili više godina umjesto pedijatra zaposlio liječnika školske medicine?!

No, zašto se na iznimno grub i štetan način narušava ugled cijele bolnice? Zašto se nastoji srušiti ono najvažnije, a to je povjerenje u liječnike i cijeli medicinski tim koji radi na Srebrnjaku - prvoj hrvatskoj bolnici sa statusom prijatelja djece? Zašto se dojučerašnjeg ravnatelja bolnice u kojoj se zbrinjavaju djeca iz cijele Hrvatske i koja jedina u cijeloj zemlji može pomoći malim pacijentima koji imaju problema s alergijama i drugim bolestima optužuje da je nadriliječnik?

Najveće je pitanje iz kojeg je razloga ljudima koji vode Grad Zagreb obračun s doktorom Nogalom važniji od interesa oboljele djece i spokoja njihovih roditelja?

Uostalom, zašto su za sudbinu bolnice i 60 milijuna eura vrijednog projekta gradnje Centra za translacijsku medicinu zabrinuti samo djelatnici bolnice Srebrnjak i pacijenti?

Kako to da resorni ministar zdravstva Milan Kujundžić u čijem su resoru tijela zadužena za kontrolu rada bolnica šutke promatra dramu koja se odvija na Srebrnjaku? Na dan kada je doktoru Nogalu priopćena smjena ministar zdravstva nije imao nikakav komentar. Rekao je da ima prečeg posla od čitanja novina. Tek je idućeg dana, uoči sjednice Vlade, izjavio da će službe Ministarstva zdravstva provjeriti je li bilo zakonskih propusta u smjeni dr. Nogala. Od tada su prošla dva tjedna…

Budući da nitko iz sustava izvršne vlasti pod čijom je ingerencijom i zdravstvo ne pokazuje interes za to što se zbiva u dječjoj bolnici Srebrnjak i za to što će biti s najvećim infrastrukturnim projektom iz zdravstva u Hrvatskoj, sve se više otvara pitanje nije li u pozadini ove priče politički interes koji je onima što vode zemlju važniji od zdravlja djece i budućnosti jedne dječje bolnice?

Poništi li Ministarstvo zdravstva odluku Upravnog vijeća o smjeni dr. Nogala, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković time bi se opako zamjerio koalicijskom partneru Milanu Bandiću. A Bandić, uz to što Plenkoviću drži većinu u Saboru, podržava HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović za novi predsjednički mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:21