PIŠE IVANKA TOMA

Komentar: Honorari iz MOL-a ozbiljno ruše vjerodostojnost prvog potpredsjednika Vlade Karamarka

 Nikša Duper / CROPIX

Supruga prvog potpredsjednika Vlade Ana Karamarko očigledno vjeruje da je napad najbolja obrana. Ljutnja i optužbe da je iskorištena kao sredstvo za ružan napad na njenog supruga, da objava ugovora o poslovnoj suradnji njene tvrtke Drimia i Peritus savjetovanja u vlasništvu MOL-ova lobista Joze Petrovića predstavlja pokušaj njenog kompromitiranja, narušavanja ugleda te atak na njenu osobu, reputaciju, posao i dostojanstvo nemaju realnog temelja.

S gđom Karamarko moglo bi se složiti samo u odnosu na tvrdnju da je njena marketinška agencija s Petrovićevim Peritus savjetovanjem sklopila ugovor o suradnji koji ni po čemu bitnom ne odudara od ugovora koji se u njenoj branši ugovara s klijentima. No, sve ostalo što je vezano uz njihov poslovni odnos prelazi okvire uobičajenog i dopuštenog. Kao životna partnerica državnog dužnosnika, predsjednika stranke, šefa oporbe, a sada prvog potpredsjednika Vlade, Ana Karamarko mora biti svjesna da se njeni poslovi i aktivnosti dovode u izravnu vezu s njenim suprugom i dužnostima koje obnaša.

Dakle, činjenica da je ostvarivala prihode od Petrovića koji je lobist mađarskog MOL-a, a Hrvatska je radi Ine u sporu s MOL-om, politički ozbiljno diskreditira njenog supruga. Nakon informacije da je obitelj Karamarko ostvarivala prihode koji dolaze izravno iz MOL-a, prvi potpredsjednik više nije vjerodostojan i svaki njegov stav u odnosu na položaj Ine naspram MOL-a, kao i odluke Vlade koje će se donositi oko Ine, dovedeni su u sumnju. To su pravila koja vrijede u svakoj demokratskoj zemlji, a trebala bi i u Hrvatskoj.

Plasiranje informacije da je Ana Karamarko ugovor s Petrovićem raskinula nakon što je njen suprug preuzeo funkciju u Vladi, u ovom je slučaju irelevantno, jednako kao i polemike oko iznosa koji je firma MOL-ova lobista uplaćivala Drimiji. Par Karamarko je jako dobro znao što radi njihov prijatelj Jozo Petrović, čije on interese zastupa, kao što su znali koje će dužnosti i odluke vezano za Inu dočekati Tomislava Karamarka nakon ulaska u Vladu i preuzimanja vlasti.

No, to je tek jedan razlog radi kojega je sporna poslovna suradnja Karamarkove supruge s Petrovićem. Ako je već ušla s njim u poslovni odnos, trebala ga je raskinuti još 2013. godine, kada je Petrović postao predmet USKOK-ove istrage. Sud je nedavno potvrdio optužnicu po kojoj je Petrović od korumpiranih policajaca kupovao informacije o istragama. Nitko ne može tvrditi da će Petrović biti proglašen krivim, no ako član obitelji političara Karamarkova profila ulazi s njim u poslovni odnos, to mu ozbiljno narušava kredibilitet.

Karamarko je cijelu karijeru izgradio u represivnom aparatu i ovakav prihod u kućni budžet dovodi u pitanje njegov vrijednosni sustav. Ali ne radi se samo o njegovom osobnom političkom imidžu, nego o tome da je on predsjednik HDZ-a, što znači da se njegovo ponašanje i stavovi tiču cijele stranke, ali i šire budući da je u vrijeme dok je Petrović njegovoj partnerici isplaćivao honorare bio lider oporbe. Stoga, kada se govori o tome da je Petrović kao glavni lobist MOL-a bio klijent Ane Karamarko, potpuno je izlišno govoriti o (ne)postojanju sukoba interesa i gledati u Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa kao na tijelo koje će po ovoj stvari donijeti nekakvu presudu.

Ugovor Ane Karamarko s Petrovićem je isključivo političko pitanje, kako je to rekao predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. A to bi trebao znati i Božo Petrov. Tim prije što se nedavno zbog Ine obrušio na Karamarka, javno ga prozvao radi prijateljstva s Petrovićem i de facto optužio da ne zastupa nacionalne interese kada je posrijedi Ina. No, sada kada je Karamarkova vjerodostojnost u pogledu Ine stvarno dovedena u pitanje, Petrov se povukao i sakrio iza Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Ispada da je objavljivanje ugovora o suradnji Drimije i Peritus savjetovanja usputno razotkrilo i motive radi kojih je čelnik Mosta Božo Petrov stvarno napao Karamarka. Pokazuje se da to nije bilo zato što bi Karamarko odustao od arbitraže s MOL-om i jer bi bio sklon prodaji Ine MOL-u, nego je u pozadini bilo priznanje Milana Bandića da se sastao s Karamarkom i da su razgovarali o preslagivanju u Saboru. Petrova je očigledno pogodila mogućnost da si HDZ osigura većinu bez Mosta, a Ina je bila samo dobar povod da mu opali šamar. Da je Petrovu doista na prvom mjestu Ina, onda bi imao jasan stav oko prihoda koje je bračni par Karamarko ostvario od MOL-ova lobista i ne bi se skrivao iza Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:36