PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Što nakon poraza: Josipović se vraća uSDP i, možda, ima velike planove

Zagreb, 110115.Perkovceva 2.Izborni stozer predsjednickog kandidata Ive Josipovica u Novinarskom domu prati objavu rezultata izbora za predsjednika Republike Hrvatske.Na fotografiji: Ivo Josipovic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Već nakon prvog izbornog kruga unutar koalicijske vlade počela su se razmatrati dva scenarija: prvi, ako pobijedi Josipović, i drugi, što će biti u slučaju Kolindina trijumfa.

Prva varijanta bila je relativno jednostavna. U SDP-u su načelno bili spremni podržati Josipovićevu ustavnu reformu čak i po cijenu raspisivanja referenduma u godini parlamentarnih izbora, znači, ako u Hrvatskom saboru ne uspiju sakupiti dvotrećinsku potporu, stat će iza referenduma koji najavljuje Ured predsjednika Republike.

Istraživanje koje je jesenas naručeno u Predsjedničkom uredu pokazalo je da bi gotovo 80% građana željelo birati zastupnike imenom i prezimenom. Više od 90% njih želi i dalje da se predsjednik bira neposredno na izborima baš kao što je i više od 95% građana smatralo da dužnosnike treba suspendirati ako se protiv njih pokrene kazneni postupak.

Ali u nedjelju oko 22 sata bilo je jasno kako će Kukuriku koalicija morati prihvatiti pobjedu Kolinde Grabar Kitarović. A do članova vladajuće koalicije došla je informacija kako neki njezini bliski suradnici posljednjih tjedana najavljuju da će nova hrvatska predsjednica napraviti sve kako bi do ljeta bili raspisani prijevremeni parlamentarni izbori.

U HDZ-u polaze od podatka da su dvaput pobijedili na europskim, a sada i predsjedničkim izborima, kao i na temelju istraživanja prema kojima tri četvrtine birača ne podržava rad vlade Zorana Milanovića.

Ali u vladajućoj koaliciji - barem ovih dana - tvrde kako nema govora o prijevremenim parlamentarnim izborima.

“Ovo nije nikakav razlog za bacanje koplja u trnje, a kamoli da se dovodi opstanak Vlade u pitanje. Upravo suprotno, Kolindina pobjeda samo će učvrstiti veze unutar Kukuriku koalicije, a možda i kod lijevog biračkog tijela. Možda to i nije loše jer će građani podsjetiti kako izgleda kada je u vrhu vlasti netko iz HDZ-a; nedemokratske stranke koja je sudski osuđena zbog korupcije”, rekao mi je Igor Kolman iz HNS-a.

Gotovo isti stav čuo sam dan ranije od člana Predsjedništva SDP-a, i to pripadnika frakcije koja nije bliska s Milanovićem.

“Nema nikakve šanse za pad Vlade. Izbori će biti redovni, a mislim i da se niti Tomislavu Karamarku ne žuri“, rekao je ovaj SDP-ovac.

Koji je usput otvorio temu koja bi mogla postati aktualna za nekoliko mjeseci:

“Siguran sam da će se Josipović vratiti u SDP. Politika je njegov život i on će, najkasnije nakon parlamentarnih izbora pokušati preuzeti stranku od Milanovića. Iako ga je poraz od Kolinde uzdrmao, ovo nije kraj njegove političke karijere“.

Na kraju, i Nicolas Sarkozy se vraća u visoku politiku pa zašto ne bi i Ivo Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:03