MILANOVIĆ I KITAROVIĆ

KOMENTAR JUTARNJEG Predsjednica i šef Vlade: ima tona, i dalje nema slike

 CROPIX

Ima tona, nema slike - otprilike tako još izgledaju susreti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanovića. Iza kojih čak i kada su održani u normalnoj atmosferi - kao ovoga četvrtka na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost - ostaju repovi. Ponovno se izbjegavao makar i kratkotrajni zajednički susret, svejedno, da li na ulazu u zgradu Hrvatskog sabora, zajedničkoj izjavi nakon sjednice ili pri izlasku iz zgrade. Milanović je došao prvi, a Kolinda je prva izišla, on je kasnije opširno pričao s novinarima, a iz Predsjedničkog ureda je poslano priopćenje kako je sjednica VNS-a protekla normalno. Znači, nakon svega i Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović izrazili su formalno zadovoljstvo tijekom sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, na kojoj su usvojene smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija u 2015. godini, a Vlada dobila zadatak da pripremi Strategiju nacionalne sigurnosti 2015. - 2024.

Na verbalnoj razini, primjetno je kakvo-takvo zatopljavanje; Milanović je dao do znanja kako je o pitanjima nacionalne sigurnosti spreman redovito razgovarati s predsjednicom države, baš kako su to činili on i Ivo Josipović, a Kolinda Grabar Kitarović najavila je da, za razliku od svojih nastupa u predsjedničkoj kampanji, neće politizirati sigurnosnu tematiku. I jedno i drugo se moglo očekivati jer premijer i predsjednica, jednostavno, moraju međusobno komunicirati bez obzira na političke razlike. A to su dosad uspijevali, povremeno i ne bez knedle u grlu, Stipe Mesić i Ivo Sanader te Ivo Josipović i Jadranka Kosor.

Ali očito je da se dvoje najvažnijih političara u Hrvatskoj i dalje vole poput miša i mačke. Izbjegavanje običnog, pristojnog javnog rukovanja i zajedničkog nastupa u medijima djeluje prilično infantilno.

Vrlo skoro će se vidjeti slijedi li primirje ili nastavak sukoba. U ožujku je sjednica Europskog vijeća na koju tradicionalno odlazi premijer, ali predsjednica je najavila da ona želi predstavljati Hrvatsku. A u rujnu je Glavna skupština UN-a na kojem bi državu također trebao predstavljati Milanović (jer je 2014. to bio Josipović), iako sumnjamo da je Kolinda Grabar Kitarović spremna prihvatiti na takav scenarij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:46