RASPODJELA, A NE ŠTEDNJA

KOMENTAR JUTARNJEG Smanjit ćemo broj zaposlenih u agencijama! Ali ćemo i osnovati nove

Teško će ministar Hajdaš objasniti zašto nam treba nova agencija kad sve te poslove nabujala birokracija ionako već obavlja
Zagreb, 270114.Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.Konferencija za medije celnika Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture vezana uz temu stanja i planova privatizacije tvrtke HZ Cargo. Na fotografiji: ministar Sinisa Hajdas Doncic.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

Ideja o osnivanju Agencije za integralno upravljanje pomorskim dobrom trebala bi Sinišu Hajdaša Dončića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, koštati vrlo ozbiljne dorade njegova Nacrta zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Ne zato što je njime posebno naljutio Zlatka Komadinu, župana primorsko-goranskog, svog stranačkog rivala u SDP-u i prethodnika u ministarskoj fotelji.

Ne niti zato što bi tu ideju unaprijed osudili kao lošu i beskorisnu, nego jednostavno zato što je vojska činovnika u Hajdaševu ministarstvu uspjela u prijedlogu novog zakona natipkati 124 članka više nego ih ima stari zakon i tako udvostručiti njegov opseg, a da nigdje nisu obrazložili kako će točno novosnovana Agencija pametnije, efikasnije, bolje i jeftinije upravljati pomorskim dobrom.

Nepopularno je pozivati se na pamet nekih zvučnih, u pravilu propalih ideja iz ere Ive Sanadera, no jedna od tih ideja koja je na žalost imala samo promotivni smisao jest procjena učinka koji će neki novi zakon donijeti onima na koje se odnosi.

Hajdaš koji o sebi voli misliti da je beskompromisan u štednji i vrlo pronicljiv u uređivanju odnosa u svojem sektoru propustio je to napraviti.

Na stol je, pokraj dramatično nabujale birokracije, stavio ideju o osnivanju još jedne državne agencije za koju nam nije rekao koliko će stajati porezne obveznike, koliko će zaposlenih imati i zašto je potrebno osnovati je za poslove kojima je namijenjena kada se svi ti poslovi u nizu drugih birokratskih odjela već obavljaju.

Mislio je valjda da je dovoljno reći kako će novac za nju uzeti lokalnoj samoupravi pa ćemo ga slaviti jer je drugim političarima na pozicijama iz ruku izbio upravljanje nekim milijunima da bi ih stavio pod svoju šapu.

Tako se ne rješava problem tuđeg lošeg upravljanja novcem jer ni sa čim ne garantira da će on to raditi bolje. To je je prije politikanstvo nego politika.

Hajdašev je posao da novac prvo štedi, a potom ulaže u svrhu koja će omogućiti da stvorimo novi novac, a ne da ga bez održivog obrazloženja preraspodjeljuje.

U svome sektoru Hajdaš ima nekoliko velikih državnih agencija koje mora smanjiti, reorganizirati i koje poreznim obveznicima moraju pojeftiniti. No, on je odlučio osnovati još jednu, najavljujući da će biti privremena i poslovati oko četiri godine, što je posebna vrsta vica.

Za četiri godine kada agencija utvrdi svoj birokratski položaj već će se smisliti neki razlog za njezino vječno postojanje.

Mirela Holy formalno je istupila iz SDP-a jer su joj odbili osnovati Nacionalnu parkovnu agenciju za upravljanje nacionalnim parkovima kako ne bi povećavali birokraciju. Holy prije toga nije bila u političkoj milosti vrha te stranke. Hajdaš jest u milosti vrha SDP-a. Može li samo zato dobiti agenciju koju želi? Ne bi trebao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:46