PIŠE D. RADUSINOVIĆ

KOMENTAR JUTARNJEG Svakom članu HDZ-a isplati se dati 150 kuna za spas stranke

HDZ je u slučaju Fimi-Media nepravomoćno osuđen jer je sudjelovao u krađi novca iz državnih kompanija. Kazna? Pet milijuna kuna. Moraju vratiti još 24,2 milijuna kuna državnom proračunu. Nedavno je SDP zakasnio predati financijsko izvješće i objaviti ga na internetskim stranicama.

Kazna? Pet milijuna kuna. SDP se potrudio da Ustavni sud ukine zakonsku odredbu o višemilijunskoj kazni za jednodnevno kašnjenje. Nitko se više ne mora bojati od gubitka pet milijuna kuna zbog sitne greške. Koliko je ta kazna objektivno bila prevelika, toliko je kazna HDZ-u objektivno premala. Bez obzira na to što još mora vratiti 24,2 milijuna kuna. Zašto? Zato što im taj novac nije teško skupiti. Nakon presude pojavila se jedna zastrašujuća ideja o tome kako to izvesti.

HDZ navodno ima 200 tisuća članova. Izdvoji li svaki od njih po 150 kuna, skupit će i za kaznu i za povrat dosuđenog poreznim obveznicima. HDZ je pak najavio podizanje kredita, smanjenje zaposlenih i štednju. Svejedno, samo uvođenjem članarine koju većina članova sada ne plaća oni svoju kaznu mogu otplatiti prije parlamentarnih izbora.

No, nešto je jako trulo u ovoj mogućnosti i kapacitetu HDZ-a za takav pothvat. Hrvatsko je društvo silno prožeto politikom i njezinom moći. Sagledate li to iz perspektive člana HDZ-a, isplativo je uložiti u financijski spas stranke, procijeni li se da nakon financijskog spašavanja stranka ima realne šanse krajem 2015. ponovno doći na vlast. I upravljati s oko 120 milijardi kuna teškim državnim proračunom, imati utjecaj na 1420 državnih poduzeća i biti na izvoru novca koji nam treba doći iz EU.

Ekonomski gledano, 150 kuna vrijedi skupiti svakom članu i upisati se u zaslužne za slučaj pobjede na idućim parlamentarnim izborima.

Ono za što je HDZ nepravomoćno osuđen zbog aktivnosti njegovih također osuđenih pojedinaca te šutnju većine prouzročenu neznanjem, strahom ili tihom podrškom nije samo krađa novca. Ono što su činili pokazuje njihov način razmišljanja, a taj obično bude duboko ukorijenjen u organizaciju, srasta sa svakim njezinim članom. Članovi HDZ-a svojoj stranci nemalo duguju.

U oko 18 godina koliko su upravljali Hrvatskom u nekoliko mandata i dvije ere, Tuđmanovoj i Sanaderovoj, članovi HDZ-a u interesno premreženom hrvatskom društvu ostvarivali su na osnovi pripadanja toj stranci veće ili manje pogodnosti. Trenutak u kojem se od njih zatraži da financijski spase sustav kako bi i dalje radio za njihovu korist trenutak je u kojem oni odlučuju mogu li se promijeniti. Svaki pošten član HDZ-a danas bi trebao tražiti raspuštanje te stranke i osnivanje nove s novim ljudima. Moraju početi od nule. No, to je očekivanje preidealistično za HDZ. S druge strane, bit će zanimljivo vidjeti je li SDP sposoban predati financijsko izvješće na vrijeme, sada kada kašnjenje nije više tako skupo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:29