NE LEŽE MU BROJEVI

KOMENTAR JUTARNJEG Zašto nam Branko Grčić uporno prodaje fikciju o velikom rastu?

 Bruno Konjevic / CROPIX

Prije nekoliko tjedana, Like, magazin Jutarnjeg lista, otkrio je da hrvatski pekari imaju naviku ukrasti oko 30% kruha. Toliko su, naime, kruha i peciva lakši od deklarirane težine koju vam naplate.

Tih 30% ništa je prema potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću, koji s brojevima barata puno nespretnije od hrvatskih pekara.

PADAMO, ALI SPORIJE Bruxelles: 'Hrvatski BDP neće biti u minusu 1,0 nego 0,7 posto'

To je još jednom postalo jasno nakon nove prognoze Europske komisije. Komisija smatra da Hrvatsku čeka pad BDP-a od 0,7 posto ove godine, dok je Vlada, u kojoj je Grčić daleko najveći optimist, očekivala rast od 0,2 posto.

'Očekujem da će Hrvatska uskoro postati gradilište' izjavio je 26.4. 2012. godine najaljujući velike investicije i izgradnje vrtića, škola i dolazak stranih investitora.

'Očekujem investicijski boom u 2014. godini', izjavio je Grčić 17.12.2012. godine.

'Više ne očekujem loše vijesti. Do kraja ove godine vratit ćemo optimizam i povoljniju klimu za investiranje', prognozirao je Grčić 30.4. 2012. godine.

Godinu dana kasnije, u 5. mjesecu 2013. godine, Grčić je pak kazao: 'Krenulo nam je, ali to se još ne vidi'. Nekoliko mjeseci prije toga, u siječnju 2013., izjavio je: 'Recesiji je kraj, stiže preokret'.

'Osjećamo da je preokret blizu', predvidio je 7.8. ove godine, i nastavio: 'BDP će rasti u drugoj polovici 2013., a na razini godine bit će oko ili iznad nule'.

'Radi se o pokazatelju oporavka', izjavio je Grčić 30.8. ove godine, nakon što je objavljen pad BDP-a od 0,7 posto u drugom kvartalu 2013.

'Britanski investitori žele investirati u hrvatske luke, željeznice i autoceste,' najavio je prije nekoliko mjeseci Grčić, bez objašnjenja o kojim se investitorima radi.

Nakon što je 29. listopada objavljeno da je hrvatska gospodarska pozicija u novom izvještaju Svjetske banke pala ispod Kosova, Grčić je ocijenio kako se radi 'o najboljem rezultatu u posljednjih 5 godina'.

Građani znaju kad im se prodaje nepostojeći kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 21:37