PIŠE ROZITA VUKOVIĆ

KOMENTAR Kolinda će biti konkurencija Karamarku: Njihov odnos mogao bi postati preslika odnosa Josipovića i Milanovića

Zagreb, 110115.Slavonska avenija 6.Izborni stozer predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic u Hypo centru slavi objavu rezultata izbora za predsjednika Republike Hrvatske.Kolinda Grabar Kitarovic nova je predsjednica Republike Hrvatske.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic sa suprugom.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska je dobila prvu predsjednicu. Predsjednicu koja je obećala da će se postaviti onako kako to predsjednik mora - iznadstranački i izvanstranački.

- Morate biti arbitar u tom procesu i zastupati građane, a ne stranke. Neću biti predsjednica niti jedne stranke ili političke elite. Bit ću predsjednica svih građana Hrvatske - izjavila je Grabar Kitarović.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko obraćajući se sinoć javnosti poručio je kako Grabar Kitarović neće biti eksponent HDZ-a na Pantovčaku.

Premijer Zoran Milanović, pak, kazao je sinoć da je to prvi put bila sektaška kampanja.

- Grabar Kitarović bila je militantni vojnik svoje stranke, to nitko dosad nije radio. Ivo Josipović bio je dosta distanciran od SDP-a i prije pet godina, rekao je Milanović i dodao kako je predsjednička kandidatkinja HDZ-a bila “aparatčik stranke”.

Hoće li sada, kada je osvojila utrku za Pantovčak, Grabar Kitarović ostati pri onome što je govorila u kampanji ili se ipak neće uspjeti oduprijeti pritiscima HDZ-a i šefa stranke Tomislava Karamarka? Kako će se postaviti prema stranci koja ju je dovela do pobjede i kakav će stav zauzeti prema premijeru Milanoviću? Oko odnosa s aktualnom Vladom tijekom kampanje više se puta izjasnila, pa i u posljednjem intervjuu Jutarnjem listu.

- Ako pobijedim na izborima, nazvat ću premijera Zorana Milanovića, moramo sjesti i razgovarati. Inicirat ću tu sjednicu Vlade koja se mora baviti gospodarsko-socijalnim pitanjima i zatražiti rješenja za izlazak iz krize. Ukoliko ih ne bude, onda moramo početi razmišljati o tome da trenutna Vlada ode - poručila je Grabar Kitarović, objašnjavajući što će joj biti prvi potezi kad postane predsjednica.

Iz njenih riječi, ali i riječi premijera Milanovića jasno je da ta suradnja neće biti lagana. Naime, Milanović je na najave Grabar Kitarović kako će inicirati sjednicu Vlade kazao da je to čl. 102 Ustava i da se nikada nitko nije odvažio to tražiti od Vlade.

Osim što je HDZ nazvao kriminalnom zadrugom, premijer je sinoć proširio repertoar svojih “komplimenata” na račun Karamarkove stranke, kazavši kako je “ova koalicija programska i svjetonazorska” te kako se rezultati vide, i da je država urednija. - Ovo je konačno država - mi smo država, oni su hajdučija - ustvrdio je Milanović.

Teško je, dakle, očekivati dobre odnose na relaciji Pantovčak- Banski dvori.

No, još će zanimljivije biti vidjeti kako će se nova predsjednica postaviti prema šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, ali i glavnom tajniku Milijanu Brkiću, za kojeg mnogi u stranci kažu da je jedan od najzaslužnijih za uspjeh Grabar Kitarović.

- Ovo je Vasina pobjeda - komentirali su neki HDZ-ovci sinoć u kuloarima Hypo centra.

I dok su jedni uvjereni kako će Grabar Kitarović biti HDZ-ova marioneta na Pantovčaku, dio onih koji je bolje poznaju tvrde kako će se ona ipak držati onoga što je govorila u kampanji.

Kolinda si neće dozvoliti pogrešne korake. Borit će se za ono što je govorila da će napraviti. I učinit će sve da bude zapamćena. Duboko će se zahvaliti i Karamarku i Brkiću, ali neće igrati po njihovim pravilima. Ona će svojim putem, jer ona je sada predsjednica - komentiralo nam je sinoć nekoliko HDZ-ovaca bliskih Grabar Kitarović.

Nema sumnje i da je Kolindinom pobjedom Karamarko dobio konkurenciju. Iako će ona formalno izaći iz HDZ-a, njezin autoritet u stranci bit će neupitan. Pitanje je i kakva će biti njezina suradnja s HDZ-om, ukoliko pobijede na parlamentarnim izborima. Bude li Karamarkova Vlada uspješna, to će joj nesumnjivo biti plus. No, pokažu li se nesposobnima, postat će teret za Grabar Kitarović. U tom slučaju Grabar Kitarović će imati štošta naučiti iz političke sudbine Ive Josipovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:12