EU IZBORI

KOMENTAR MLADENA PLEŠEA Hrvatski birači su upozorili vladajuće: mijenjajte način vladanja

 Dragan Matic / CROPIX

Vladajuća koalicija na izborima za europarlament, unatoč grozne ekonomske situacije, nije doživjela izbornu katastrofu. Četiri mandata i gotovo 30% glasova, otklonili su, barem što se SDP-a tiče, dvije dvojbe: zahtjevi za prijevremenim izborima više neće imati nikakva utemeljenja, a nije dovedena u opasnost ni predsjednička funkcija Zorana Milanovića.

Istodobno, ni SDP ni Milanović doista nemaju nikakva razloga za zadovoljstvo. Socijaldemokrati su dobili ozbiljno manje glasova od HDZ-a i to je Milanoviću i stranci zasigurno posljednje upozorenje da pod hitno moraju promijeniti dosadašnji način upravljanja državom. Za Milanovića je dodatan problem što su njegovi glavni politički oponenti u stranci i na ljevici, Tonino Picula i Mirela Holly, zapravo najveći dobitnici izbora.

Premda je Milanović učinio sve da ga ne pusti u europarlament, Picula je osvojio uvjerljivo najviše glasova od svih kandidata. I što je još gore, trijumfiraju i oni među socijaldemokratima koji su otvoreno najavljivali da je glas za Piculu, zapravo glas protiv Milanovića.

Holly koja je nakon sukoba s premijerom napustila SDP, po riječima samog Milanovića napravila je pravo čudo i od toga joj boljeg priznanja ne treba. Tako će sada Picula i Holly na tom će golemom kapitalu graditi političku budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:24