PIŠE IVANKA TOMA

KOMENTAR Nek presuda što prije postane pravomoćna

 
Tomislav Horvatinčić
 Luka Gerlanc / CROPIX

Jedino pozitivno što se nakon svega može dogoditi u suđenju Tomislavu Horvatinčiću zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao talijanski bračni par jest da presuda, koja mu je jučer izrečena, što prije postane pravomoćna, a kazna ostane razumna.

Kazna zatvora od četiri godine i deset mjeseci, koju mu je odredilo sudsko vijeće Općinskoga suda u Šibeniku nakon svih nelogičnosti i obrata u sudskom procesu više ne može imati efekt pravorijeka koji bi bio produkt poštenog i fer suđenja.

I nakon što Horvatinčić (ako!) ode u zatvor, s razlogom će u zraku ostati pitanje bi li ikada nogom kročio u kaznionicu da nije bilo tolikog medijskog interesa za slučaj te konstantnog pritiska javnosti koja je ukazivala na nelogičnosti koje su sudski postupak pratile od samog početka.

Sutkinja koja je u prvom i drugom suđenju vodila postupak nikad nije uspjela objasniti kako se njezin stav od prvog do drugog suđenja okrenuo naglavačke te kako ga je mogla drugi put osloboditi uz obrazloženje da je doživio sinkopu, odnosno kratki gubitak svijesti, zbog koje je svojom jahtom udario u jedrilicu i doslovno je prepolovio, a da je Horvatinčić prije toga sam napravio skicu prometne nesreće i tvrdio kako je do nje došlo zato što su mu otkazale komande.

Najgore je, međutim, što šibenska sutkinja koja nikako - ni prvi, ni drugi put - nije željela Horvatinčića spremiti u zatvor nije najveći problem.

Punih sedam godina, koliko traje suđenje za tu pomorsku nesreću, sudstvo nije pronašlo institucionalni način da sutkinju upozori ili sankcionira zbog takvog ponašanja. Pritom je potpuno svejedno je li sutkinja stalno težila prema relativiziranju Horvatinčićeve odgovornosti zbog vlastite nespretnosti, nesnalaženja, neznanja ili bilo kojeg drugog razloga.

Suci su od samog početka ove pravosudne trakavice svjesni da se suđenje moćnom poduzetniku ne odvija kako bi trebalo, kao i da ovaj slučaj jako narušava ugled njihove profesije i povjerenje u sudstvo. Unatoč tome, izostala je njihova jasna i nedvosmislena reakcija kojom bi se makar ogradili od slučaja Horvatinčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 14:48