PIŠE ROBERT BAJRUŠI

KOMENTAR: PREDSJEDNIK JE U OKUČANIMA POSTUPIO ISPRAVNO Žalosno je što će se zbog nekoliko provokatora Bljesak danima povezivati s ustašonostalgičarima

 
 Ronald Goršić / CROPIX

To što se dogodilo u Okučanima, moglo se i očekivati. Kao što je očigledno da će se slični ili još ružniji incidenti dešavati i na budućim događajima na kojima će sudjelovati Zoran Milanović, legalno izabrani predsjednik Republike Hrvatske.

Jednostavno, HOS-ov ustaški poklič Za dom spremni je de facto legaliziran u Hrvatskoj, unatoč pravorijeku Ustavnog suda kako je to pozdrav iz totalitarnog režima kojim se manifestiraju mržnja i rasizam. Pa ipak, često se dešava da niži sudovi ne poštuju Ustavni sud, i oslobađaju ustašoide koji uzvikuju ZDS ili spomenuti poklič nose na majicama, poput prošlogodišnje presude suca iz Slunja, koji je zaključio kako Marko Perković Thompson ne ugrožava javni red niti potiče na mržnju i netrpeljivost, dok uzvikuje Za dom spremni kada na koncertima pjeva Čavoglave.

Uostalom, nije li prije nekoliko dana i ministar branitelja Tomo Medved iz petnih žila branio pravo nekadašnjih pripadnika HOS-a da i u okolici ustaškog gubilišta Jasenovac, javno koriste poklič Za dom spremni? Ako nas služi pamćenje, premijer Andrej Plenković potom nije upozorio podređenog ministra kako je neprihvatljivo braniti pozdrav koji je korišten isključivo u jednoj kvislinškoj kvazidržavi.

Predsjednik Republike Milanović ispravno je postupio kada je napustio Okučane, ali tek nakon što je položio vijenac u čast osloboditelja Zapadne Slavonije. Međutim, žalosno je to što će se zbog nekoliko razbojnika i provokatora, istinski važna oslobodilačka akcija kao što je Bljesak, danima povezivati s ustašonostalgičarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:02