VELEBNU IM ZGRADU ČISTE PRIVATNICI

KOMENTAR Sindikati su outsourcali sami sebe. Što je loše za državu, dobro je za sindikate

Sindikat si je sagradio velebnu zgradu vrijednu 46 milijuna kuna. A zatim su poslove čišćenja prebacili privatnoj tvrtki
 Arhiva CROPIX

Da, dobro ste čuli. Sindikati doista jesu outsourcali sami sebe.

Nakon što su čelnici 17 sindikata polovicom srpnja predali preko 600 tisuća potpisa protiv izdvajanja pomoćnih djelatnosti u javnom i državnom sektoru, sada se ispostavilo da isti taj poslovni model koriste i sami.

Pojednostavljeno, sindikati su peticiju organizirali i sproveli još u lipnju jer ne žele da se poslovi čišćenja, održavanja i kuhanja u bolnicama, školama i državnim institucijama preda u ruke privatnih tvrtki. To je sama definicija outsourcinga. Bilo je to na posljednji radni dan Sabora.

Nakon toga svi su se razišli na godišnji odmor, i političari ali i sindikalisti. Vrući krumpir outsourcinga hladit će se tako do jeseni.

U međuvremenu Sindikalni dom, velebna, moderno opremljena poslovna zgrada na sedam katova vrijedna 46 milijuna kuna koju su sindikalisti sami izgradili ostala je prazna.

Za nju preko ljeta ne brine Matica sindikata koja je u nju uselila. Vlasnik zgrade je ustvari privatna tvrtka Sindikat gradnja. Iznajmljivanje poslovnih prostora vodi im privatna agencija. Zgradu održava, čisti i o njoj brine još nekoliko privatnih tvrtki.

Koje? Ne zna se.

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Vilim Ribič, inače gorljivi pokretač ideje o gradnji Sindikalnog doma, i jedan od inicijatora kampanje protiv outsourcinga u državnom i javnom sektoru, proglasio je te podatke poslovnom tajnom. Iako je zgradu financirao novcem koji mu je na mjesečnoj bazi unazad dvadesetak godina uplaćivalo njegovo mnogobrojno članstvo.

Jako se ljutio na Jutarnji list kad smo ga pitali o Sindikalnom domu.

Nazvao nas je frustriranim dezinformatorima.

Međutim, koliko god se ljutio, na kraju pitanja o Sindikalnom domu nije mogao izbjeći. Na HTV-u je u četvrtak priznao: istina je, outsourcali smo održavanje i čišćenje naše zgrade. I dodao kako sindikati u načelu nisu protiv outsourcinga kao poslovnog modela, već samo u školama i bolnicama.

Stoga u ‘outsourcanju’ sebe samih, ne vidi nikakav problem. Što je loše za državu, dobro je za sindikate.

Vrlo neobično. Jer dosad su ti isti sindikati outsourcing nazivali suludom idejom, bezumnom odlukom i đavoljim paktom Vlade i poslodavaca.

Možda je to i točno, možda prepuštanje kuharica i čistačica u ruke privatnika doista vodi u rezanje plaća i otkaze.

Ali, kad se netko gorljivo bori protiv nečega, a pod okriljem ‘poslovne tajne’ to isto radi, onda to puno govori o njegovoj vjerodostojnosti.

Pa čak i kad o tome pišu ‘dezinformatori’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:46