PIŠE MLADEN PLEŠE

KOMENTAR Strah od lokalnih vlasti

 Goran Mehkek / CROPIX

Dok god će stranačke elite voditi više računa o vlastitim probicima i egoističkim partijskim, a ne nacionalnim interesima, dotle u Hrvatskoj neće biti nikakvih reformi, a nekmoli radikalnijeg zadiranja u preskupa i krajnje neracionalna županijska i općinska tijela uprave i samouprave. Za neprestano odgađanje smanjenja državne i javne uprave krivnja leži i u činjenici da se izborni ciklusi u nas izmjenjuju svake dvije godine.

RADIKALAN PRIJEDLOG IZ EU: Ukinite sve županije i uštedite 6 milijardi kuna

Tek što nakon izborne pobjede zasjednu u fotelje, novu vlast već dočekuju pripreme za lokalne izbore. A to je vrijeme kada se nitko ne usudi dirnuti u osinje gnijezdo lokalne uprave i samouprave jer ona svakoj stranačkoj nomenklaturi služi za nagrađivanje i uhljebljenje stranačkih aktivista, ali i brojne rodbine te političkih i poslovnih prijatelja. Osim toga svi se boje da bi neizbježno ukidanje najmanje pola županija i općina okrenulo velik dio javnosti protiv Vlade te donijelo siguran poraz na izborima.

Tek što prođu lokalni, iza vrata već se pomaljaju parlamentarni izbori. Kako je pak svakoj stranci najprije na pameti kako osvojiti i potom sačuvati vlast, a ne kako smanjiti troškove upravljanja državom, jasno je da ni o kakvim reformama, pa ni o onima koje se neće moći izbjeći, još neko vrijeme, dok ne dođe do potpunog financijskog sloma, neće biti niti riječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:31