PIŠE GVOZDEN FLEGO

KOMENTAR Trebalo je tužiti ministra, a ne pomoćnika Zadru

Boris Kovačev/Hanza Media
 Boris Kovačev/Hanza Media

Voditelji hrvatskih znanstvenih centara izvrsnosti podnijeli su tužbu protiv Kreše Zadre, pomoćnika ministra Šustara, zbog prekoračenja ovlasti. Pomoćnik Zadro do danas nije raspisao natječaj za pripadajućih im 50 milijuna eura, već im je ponudio svega 20. Podnositelji tužbe previdjeli su da je tužba trebala biti podnesena protiv ministra jer je ministar odgovoran za rad ministarstva, uključujući i pomoćnike.

Centri izvrsnosti su skupine znanstvenika koje su domaći i inozemni recenzenti ocijenili kao najbolje u Hrvatskoj. Centri izvrsnosti imaju značajan istraživački i tehnologijski potencijal, u civiliziranom su svijetu pioniri inovacija i gospodarskog razvoja. Financijsko onemogućavanje njihova rada imat će dalekosežne posljedice, kako u znanstveno-istraživačkom, tako i u gospodarskom smislu.

Svaka je vlada onoliko dobra koliko dobro njezine institucije obavljaju svoje zadaće, održavaju i unapređuju poredak te se skrbe za građane. Ako je suditi o djelovanju aktualnog Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vlada jedva da i postoji.

Još je aktualan skandal s kurikularnom reformom, o čemu su obilato izvještavala izdanja Hanza Medije. Umjesto da se objeručke uhvati za jedinu reformsku aktivnost svoje Vlade, ministar Šustar samoubilački je opstruirao provođenje Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije jer nije pokrenuo ni jednu od stotinjak aktivnosti planiranih za 2016., s prof. Budakom, voditeljem skupine za izradu Strategije i koordinatorom za njezino provođenje, uopće nije razgovarao, priželjkivao je ured za primjenu Strategije prenijeti u MZOS, ali za takvo što nije smogao odvažnosti. Marno je sprječavao da probna primjena kurikularne reforme počne jesenas - otezao je s raspisivanjem stručne pa javne rasprave, Ministarstvo nije izvršavalo financijske obveze, kanio je proširiti ekspertnu skupinu bez dogovora s članovima postojeće, razriješio je postojeću znajući da, kao ministar u razriješenoj Vladi, nema pravo imenovati novu.

Ministarstvo kojim ministrira zaletjelo se u novi skandal, ovoga puta zaslugom svoga pomoćnika Zadre. Zaustavljanje dodjele sredstava za 10 hrvatskih centara izvrsnosti na konferenciji za medije održanoj 1. srpnja pomoćnik "objašnjava" jako čudno.

Pomoćnik Zadro tvrdi da su centri izvrsnosti odabrani prema čudnim kriterijima jer su neki od najboljih preskočeni, a ispodprosječni su odabrani. Ova je tvrdnja iskreni iskaz samokritičnosti, u nas rijetke vrline, jer pomoćnik Zadro u četiri mjeseca svog mandata nije ispravio navodne pogreške, već je raspodjelu sredstava za izvrsna znanstvena istraživanja naprosto opstruirao.

U javnoj upravi mora postojati red i poredak i u pogledu ovlasti i u pogledu odgovornosti. Kruta hijerarhija i submisivnost nije ni dobra, ni produktivna, ali je za poredak pogubno ako se red obrne pa pomoćnik počne javno dezavuirati nadređenog ministra. Hrvatska je Vlada, temeljem prijedloga ministra Šustara, 29. ožujka prihvatila izvješće o radu Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj za 2015. To izvješće sadrži i odabir hrvatskih centara izvrsnosti. Pomoćnik Zadro sada javno i odvažno osporava opravdanost te odluke Vlade, a ne govori nam je li od tada išta poduzimao da je ospori. Uz to, konačne odluke o centrima izvrsnosti i ugovore s njima potpisivali su ministri znanosti pa pomoćnik Zadro javno osporava i ministarske odluke. Fatalno je kada znanstvenici, a pritom i državni dužnosnici, ne znaju što su govorili prije nepuna tri mjeseca. Pomoćnik Zadro je odlučan svu dokumentaciju o tobože nepravilno odabranima hrvatskim centrima izvrsnosti podnijeti saborskom Odboru za obrazovanje znanost i kulturu, pa i Bruxellesu. No pomoćnik Zadro se na sjednici istog tog saborskog odbora održanoj 8. i 9. ožujka složio s prihvaćanjem tog izvješća o radu Nacionalnog vijeća. A svojim herostratskim demaršom u Bruxellesu pomoćnik Zadro ušao bi u Guinnessovu knjigu jer bi, nakanom koju spominje, u europskim institucijama osporavao odluke države koju je dužan zastupati i provoditi odluke njezinih organa. Tom hrvatskom dužnosniku nije palo na pamet da možebitne hrvatske sporove treba rješavati u Hrvatskoj. Ponajprije u institucijama umjesto u javnosti.

Zadrov postupak dio je brojnih Šustarovih opstrukcija hrvatskih obrazovnih i znanstvenih prioriteta. Ministrovim oportunizmom financiranje resora smanjeno je za 50-ak milijuna kuna umjesto da bude uvećano za 0,4% BNP-a, dakle za 1,5 milijardu, na što se obvezao HDZ u odgovorima Mostu. S njegovim zakašnjelim raspisivanjem i neokončanjem natječaja za polovicu članova Hrvatska je ostala i bez strategijskog tijela, Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnologijski razvoj. I konačno, ponovno se pokazuje da Hrvatska vapi za sposobnim i odgovornim dužnosnicima, onima koji će predano raditi na unapređenju djelatnosti unutar njihova resora i onima koji će moći i htjeti sagledavati posljedice svojih riječi i čina. O tome bi trebalo posebno voditi računa u već razmahalom predizbornom međustranačkom trgovanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:50