PIŠE SNJEŽANA PAVIĆ

KOMENTAR U Hrvatskoj je ugrožena sloboda govora

 Biljana Gaurina/CROPIX

Sanacijski upravitelj Opće bolnice u Varaždinu Mladen Smoljanec smijenio je voditelja Odjela za psihijatriju Nenada Horvata jer je na Facebooku vrijeđao branitelje. Tri zagrebačke studentice spasio je tek dekan Ekonomskog fakulteta poništivši nevjerojatnu odluku fakultetske Disciplinske komisije (pardon! Stegovnog povjerenstva) koja im je odrezala kazne zabrane studiranja od tri do 12 mjeseci.

Da se dekan nije odlučio suprotstaviti, najstrože osuđena studentica izgubila bi pravo studiranja. Zbog toga što je na Facebooku kritizirala službenike referade što ne rade dulje od dva sata dnevno! Pa ni onda kad su upisi. Je li ih vrijeđala? “Bez gužve i kaosa EFZG nema smisla”, najgore je što su cure napisale.

Doktor Horvat je bio bezobrazniji. Za prosvjednu povorku branitelja koji su 10. prosinca prošli Zagrebom s bijelim križevima na crnim majicama napisao je također na Facebooku: “Domoljublje na četiri kotača... s pogonom na klerofašizam”.

Kad se zahuktala internetska hajka na dr. Horvata, sanacijski upravitelj varaždinske bolnice sazvao je konferenciju za novinare i javno se ispričao. Najprije u ime bolnice i svih njezinih djelatnika, pa onda i u osobno ime ispričao se braniteljskoj populaciji, osobito stradalnicima i invalidima Domovinskog rata. Istaknuo je da je dr. Horvatu žao i da je shvatio svoj postupak, prenijeli su drugi mediji.

Horvat je prihvatio drugarsku kritiku te samokritiku, dobro poznate iz jednoumlja. “Ispričavam se svima koje sam uvrijedio. Posebno se ispričavam poslodavcu kojem sam nanio štetu. Iz moralnih razloga, podnio sam ostavku na funkciju u bolnici”, posuo se pepelom. Po portalima ga i dalje razvlače, nazivaju kurvinim sinom i traže da mu se dade otkaz.

Facebook je došao glave mnogih koji nisu shvatili da je to javno mjesto. Horvata je teško braniti, jer nijedan psihijatar se već zbog pravila struke ne smije u javnosti negativno izražavati o ljudima koji imaju problem s alkoholom, debljinom ili PTSP-om. Ali, nije problem što je liječnik smijenjen, nego to što nije maknut iz razloga struke, nego na valu zgražanja onih koji su mu kopali po Facebook profilu. Studentice su se drznule dovesti u pitanje nepogrešivost institucije koju pohađaju, svetog im Ekonomskog fakulteta, liječnik se ružno izrazio o svetoj kravi današnje Hrvatske, o grupi ljudi koji danima logoruju u Savskoj ulici u Zagrebu. Nešto prije Dejan Jović maknut je s pozicije savjetnika predsjednika Ive Josipovića zbog stavova izraženih u znanstvenom članku u časopisu koji ne biste uspjeli naći ni da ga odlučite kupiti. Slučajevi su različiti, zajedničko im je jedno: pokazuju da ovo društvo ima ozbiljan problem s cenzurom i gušenjem slobode izražavanja, i o tome bismo morali imati snage govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:36