PREDSJEDNIK HRVATSKE ODVJETNIČKE KOMORE

KOMENTAR Uvijek je dobro znati: kad vas svi napuste, uz vas će ostati samo vaš odvjetnik

Za Jutarnji piše Robert Travaš, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska odvjetnička komora ove godine 33. put obilježava Dan odvjetnika i tada se pažnja javnosti pojačano usmjeri na nas i našu ulogu u društvu. To je ujedno i prigoda da progovorimo o stanju odvjetništva i našim problemima, jer bez obzira na percepciju javnosti, većina hrvatskih odvjetnika dijeli svakodnevne probleme našeg društva.

Hrvatsko odvjetništvo suočava se s više problema: kao prvo treba istaknuti velik priljev novih odvjetnika do kojeg dolazi iz više razloga, prije svega zbog loše planiranog obrazovanja velikog broja pravnika i otpuštanja pravnika iz gospodarstva. Istovremeno, pravosuđe i državna uprava gotovo i ne primaju nove kadrove, pa velik broj pravnika pokušava osigurati egzistenciju u odvjetništvu. Odvjetnicima se stalno smanjuje djelokrug rada, a jedina smo profesija u kojoj se stalno zapošljavaju novi ljudi. Naš broj raste za oko 7% godišnje, znači na ukupno 4600 odvjetnika u RH, godišnje se upiše oko 300 novih kolega. To je ogroman pritisak jer je gospodarstvo, kao i kupovna moć građana, slabo i iscrpljeno, što se direktno reflektira i na odvjetnike kojima nedostaje posla. Osim toga, potrebno je ponovno naglasiti da naša Komora sve svoje aktivnosti financira jedino i isključivo od članarina naših članova, bez ikakvih drugih izvora prihoda bilo koje druge vladine ili nevladine organizacije, a na tu smo činjenicu i financijsku neovisnost izuzetno ponosni i ona je nužna za očuvanje neovisnosti odvjetništva.

Drugi problem koji valja istaknuti su aktivnosti zakonodavca kojima se stalno smanjuje djelokrug poslova odvjetnika, a ponekad se i obezvređuje naš rad radi dnevnopolitičkih potreba i navodne socijalne osjetljivosti bilo koje političke vlasti. Mi smo profesija koja je pogodna za takve aktivnosti zakonodavca, odnosno politike, koja tako skuplja dodatne političke bodove. Ponekad se koriste medijima interesantni kazneni postupci kroz koje se održava dojam kako su svi odvjetnici prezaposleni i bogati, a to doista nije točno.

Velika većina odvjetnika dijeli sudbinu svih drugih građana koji su osjetili velike posljedice ekonomske krize i višegodišnje recesije u RH. Netočna je i tvrdnja da su odvjetnici socijalno neosjetljivi, a za to imamo i argumente. Osim minimalnih cijena postupaka koje najčešće moraju pokretati građani, poput radnih sporova, razvoda, smetanja posjeda i dr., Komora već dugi niz godina pruža apsolutno besplatnu pravnu pomoć socijalno ugroženim kategorijama građana te u svim sporovima za uzdržavanje djece. Ta pravna pomoć nema nikakve veze sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći temeljem kojeg odvjetnici također pružaju sekundarnu pravnu pomoć. Godišnja vrijednost besplatne pravne pomoći koju pružaju odvjetnici temeljem rješenja Komore veća je od one koju osigurava država.

Odvjetnici zauzvrat ne traže ništa, osim saznanja da navedeni argumenti pobijaju stvoreni dojam o navodnoj socijalnoj neosjetljivosti odvjetnika. Oni dijele sudbinu svih građana Hrvatske i radom pridonose zaštiti prava građana.

Treći problem s kojim se suočavamo je očuvanje neovisnosti i digniteta naše struke u društvu, ali i poštovanje Kodeksa odvjetničke etike od strane samih odvjetnika. Komora radi sve što može da bismo očuvali i unaprijedili neovisnost i dignitet naše struke, i to će činiti uvijek neovisno o trenutnoj političkoj vlasti. S druge strane, velik broj novih odvjetnika i novi uvjeti rada traže stalno inzistiranje na poštovanju Kodeksa odvjetničke etike i zbog toga radimo na stalnom educiranju članstva, ali i na poboljšanju efikasnosti rada svih disciplinskih tijela.

Zašto smo baš ove godine za temu našeg Dana odabrali “Primjena prava EU u domaćem zakonodavstvu i praksi?” Razloga je više, ali istaknuo bih da je polazište ipak u činjenici da je Hrvatska 1. srpnja 2013. postala punopravna članica Europske unije, a time smo preuzeli i obvezu primjene europskog prava. Drugi bitan razlog možemo prepoznati upravo u ključnoj riječi: odvjetnik. Složit ćemo se da je odvjetnik u procesu primjene europskog prava jedna od najvažnijih karika. Odvjetnici moraju biti upoznati s pravom EU, oni su ti koji vode računa o zaštiti prava pojedinca i upućuju ga na to je li njegovo pravo povrijeđeno i na koji način ga treba ostvariti, odvjetnici se pred sudom od prvog trenutka moraju pozivati na to pravo i primjenjivati ga. Odvjetnici zastupaju pojedince, prepoznaju njihove svakodnevne probleme, i svojom borbom za pojedinca i njegova pravo bore se za primjenu i za razvoj tog prava, ukratko odvjetnici pridonose poštovanju i razvoju jedinog imperativa u pravu - vladavini prava.

Komora stalno radi na edukaciji svojih članova da bi odvjetnici bili upoznati s europskim pravom. Mi odvjetnici i naše komore, kao i naša međunarodna i druga udruženja uvijek nosimo teret obrane neovisnosti odvjetništva, a to je temelj za najbolju moguću pravnu pomoć našim strankama. Čuvanjem neovisnosti i digniteta odvjetništva dajemo značajan doprinos civiliziranom i demokratskom društvu, društvu vladavine prava u kojem svaki pojedinac mora imati mogućnost ostvarenja svojih zakonskih prava. Pravo EU, stvoreno je korištenjem brojnih pravnih načela koja sadrže pravni sustavi država članica. Po mom mišljenju, važno je uvijek paziti da u središtu prava ostane čovjek i da to pravo ostane ili postane primjenjivo u odnosu na pojedinca. Upravo je taj cilj jedan od razloga što se od svake države članice traži da svoje zakonodavstvo usklađuje s europskim, korigira i unapređuje svoj pravni sustav.

Moji prethodnici, bivši predsjednici Komore, znali su govoriti da su odvjetnici zadnji stup obrane između ostvarenja prava pojedinca i samovolje države, bez obzira o kojoj se državi radi. Ja bih još dodao: kada vas svi napuste, uz vas ostaje jedino vaš odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 06:47