IZA KULISA

KOMENTAR: ZA NAPADE PASA KRIVI SU NESAVJESNI VLASNICI! Sve manje pasa su kućni ljubimci, vlasnici ih sve češće drže 'za pokazivanje'

Cane Corso / Ilustracija
 Profimedia, Ardea

Kažu da nije vijest kad pas ugrize čovjeka nego obrnuto. No, zadnjih mjeseci ima i previše razloga zbog kojih su psi postali “vijest” pa bi tzv. pseći šinteraji mogli postati pretijesni za sve one koje vlasnici nisu “socijalizirali”, nisu vodili na uzici, nisu im stavili brnjicu... a sve samo zato što su “to bebe koje bi se samo igrale”, odnosno nisu opasni.

Naime, kako psi sve više postaju “accessoire” vlasnika, a manje kućni ljubimci o kojima treba brinuti kao o živom biću, sa svim vrlinama i manama, sve se češće događaju “ekscesi” za koje teško može biti kriva argentinska doga ili cane corso ili... a ne njihovi vlasnici. Tek jednomjesečnu djevojčicu liječnici su jedva spasili nakon što ju je teško ozlijedio “kućni ljubimac”.

Malo potom od psa iste pasmine stradao je dječak, a ovih je dana četvero Zagrepčana osjetilo kako je to kad se razljuti cane corso kojega mnogi inače smatraju “mrtvim puhalom” među četveronošcima. Žena koja ga je “pustila s lanca”, kaže policija, bila je “manje prisebna” pa je i sama jedva uspijevala zadržati vlastitu, a kamoli pseću “ravnotežu”. Pas, očito bez nadzora, odlučio je podijeliti “ljutnju” tako da ugrize sve što mu dođe pod zub, a “podvođačica” ga u tome ni nije mogla spriječiti jer u tom trenutku očito nije mogla brinuti ni za sebe.

Zanimljivo je da zakoni o držanju i brizi o životinjama, pa i psima, postoje. Zna se što se smije, a što ne smije, ali čini se da to teško “dopire” do nesavjesnih vlasnika “beba” kod kojih povremeno proradi njihov iskonski nagon za “plijenom”. A kako i ne bi kad velik broj gradskih pasa “za pokazivanje” u obližnjem parku većinu dana provede sam u stanu, osluškujući kad će se okrenuti ključ u bravi i osloboditi ga cjelodnevnog zatočeništva na koje je osuđen dok “gazda” radi.

Zato uvijek postoji opasnost da nakupljenu energiju usmjeri na slučajne prolaznike. Kako je pasa sve više, a onda jednako tako i nesavjesnih vlasnika, ne treba čuditi da je u samo tri godine u Hrvatskoj 700 stradalih od ugriza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:37