Korak po korak za svijest o bolesti s tisuću lica

Svjetski dan multiple skleroze obilježava se 30. svibnja, a tradicionalni hod za one koji ne mogu hodati ove godine ove će godine izgledati nešto drugačije. Cijelog dana građani diljem zemlje brojat će svoje korake i dijeliti ih putem društvenih mreža u znak podrške oboljelima od multiple skleroze.

Multipla skleroza je kronična upalna bolest središnjeg živčanog sustava. Bolest je autoimuna, a njezini simptomi mogu biti neuhvatljivi. Rani simptomi MS-a, naime, mogu nalikovati senzacijama koje doživljavaju i zdrave osobe kod kojih ne upućuju ni na kakvu bolest te se smatra da sama bolest nema specifičnog seta simptoma. Kod svake se oboljele osobe MS manifestira na jedinstven način, što joj je priskrbilo još jedan nadimak – bolest s tisuću lica. Ipak, jedan od najčešćih ranih simptoma multiple skleroze je umor bez obzira na to koliko se osoba odmarala. Tu su i trnci nalik onima kada nam predugo sjedenje ili san u neobičnom položaju uzrokuje trnce u nogama i rukama, kao i osjećaj da ti udovi odjednom “nisu naši”. Među simptomima naći će se i problemi s vidom poput dvoslike, nejasne ili zamagljene slike, kao i problemi s kretanjem i ravnotežom. Kod nekih osoba MS će uzrokovati i zaboravnost, a kod drugih učestale i izražene promjene raspoloženja. Zbog svega toga, multiplu sklerozu nije jednostavno prepoznati i dijagnosticirati, a obitelji i prijateljima pacijenata teško je shvatiti što ova “nevidljiva” bolest čini onima koje napada.

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje preko 7.000 osoba, a bolest dvostruko češće napada žene od muškaraca. Prvi simptomi bolesti javljaju se u mladosti, između 20. i 45. godine života, a s vremenom mogu uzrokovati nepokretnost. Što uzrokuje ovu neizlječivu bolest, još uvijek nije dokazano. Smatra se kako se radi o kombinaciji uzročnika kao što su genetska predispozicija, okolina i izloženost virusima tijekom djetinjstva. U vjerojatne uzroke ubrajaju se i alergijska zbivanja u organizmu, a ozljeda glave ili emocionalni šok mogući su faktori za pogoršanje bolesti.

Iako je multiplu sklerozu nemoguće izliječiti, s njom je moguće kvalitetno živjeti ako se krene s uzimanjem terapije. Zbog toga je iznimno važno MS otkriti u ranoj fazi i baš zato se svake godine 30. svibnja na Svjetski dan multiple skleroze podiže svijest o ovoj ozbiljnoj bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:05