KOMENTAR ROBERT BAJRUŠIJA

KORUPCIJA JE ZAHVATILA SVAKI ČETVORNI METAR HRVATSKE Lokalni šerifi, kao Milinović, optužuju mitski Zagreb tek kad njihov autoritet dođe u pitanje

 
Darko Milinović
 Robert Fajt / CROPIX

Eto ga vraže, trese se i u HDZ-u. Darko Milinović podnio je ostavku na mjesto šefa ličke županijske organizacije HDZ-a. Milinović je ujedno i župan Ličko-senjske županije, jako je nezadovoljan jer za mjesto ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera nije prihvaćena njegova kandidatkinja Antonija Dujmović, nego je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić imenovao Tomislava Kovačevića, a u tom ga je izboru, po svemu sudeći, podržao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

- Ovo je kap koja je prelila čašu. HDZ je došao do crte iza koje više nema natrag. Ne mogu se pomiriti s činjenicom da na čelu Plitvica ne može biti netko s područja Ličko-senjske županije. Uvijek netko iz Zagreba. Ne dopuštam da mi kvazihadezovac Ćorić kaže da ovdje nema sposobnih da obnaša funkciju na čelu NP-a Plitvice - optužio je bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

Darko Milinović oduvijek je svojevrsni HDZ-ov vagabund, jedan od onih koje javnost nikada nije doživljavala pretjerano ozbiljno. Uostalom, kako se može ozbiljno misliti o političaru koji se voli fotografirati ogoljen do pojasa u pozi bodybuildera, a iza kojega je u dvadesetak godina bavljenja politikom nemoguće pronaći jedan konkretan rezultat? Ovdje ne računamo na neprekinutu nisku njegove vladavine na prostorima Ličko-senjske županije jer Lika još od 1990. pripada HDZ-u, sa i bez gospićkoga ginekologa na radnome mjestu župana. Uostalom, ako ćemo vjerovati Milinoviću, od niti 50-ak tisuća stanovnika Like, čak 10.000 ih je učlanjeno u HDZ, dakle, skoro pa nema obitelji u kojoj najmanje jedan član ima partijsku, zapravo, zajedničarsku iskaznicu.

S druge strane, izborne pobjede koje je polučio na županijskim i parlamentarnim, kao i izborima unutar HDZ-a, osiguravaju Milinovićev politički kredibilitet. On to dobro zna i zato si dopušta svisoka vrijeđati ministra Tomislava Ćorića kao “kvazihadezeovca”, a sebe promovira u ličkoga hajduka koji svoj kraj štiti od apsolutističkog Zagreba.

Onako uzgred, zanimljiv je fenomen da lokalni političari optužuju mitski Zagreb tek kada u pitanje dođe njihov autoritet, iako su desetljećima šutjeli.

Upravo zato, Milinovićev bijes usmjeren prema Ćoriću i Plenkoviću u svojoj srži ne predstavlja poziv za decentralizaciju ili slabljenje stranačke stege unutar HDZ-a, nego se radi o ljutnji Ličko-senjskog župana jer, očito, više ne može biti lički šerif i o svemu odlučivati kako mu se prohtije.

- Izbor novog šefa NP-a Plitvice nije glavni problem u županiji, već su to i izbor predsjednika Upravnog vijeća Sjeverni Velebit, kao i vodstvo Parka prirode Velebit - otkrio je Darko Milinović što ga tišti. Dosad bi on i ekipa sjeli i postavili koga hoće, lokalna poduzeća i parkovi prirode bili su rezervati za stranačke uhljebe, a sada postoje naznake da se ponešto mijenja, barem u jednom slučaju.

Ukratko, dosad se o svim foteljama na području Like slušalo Darka Milinovića i njegovu najužu družinu, a posljedica je neviđena ekološko-urbanistička devastacija Plitvica. Ovaj prirodni biser Hrvatske tako je ruiniran da je sredinom 2016. iz UNESCO-a stigla prijetnja kako će Plitvička jezera skinuti s popisa zaštićene svjetske baštine, a za to su odgovorni oni koji vode Plitvička jezera, ali još odgovorniji oni koji ih imenuju. A to su Milinović i spomenuta družina, kojima je Plenković preko Ćorića oduzeo mogućnost da se ponašaju kao da je Lika njihov feud. Može se samo nagađati hoće li nova “zagrebačka” vlast Plitvicama vratiti nekadašnji rejting i zaustaviti devastaciju, ali Hrvatska je toliko premrežena uhljebništvom, da se negdje moralo početi s prekidom takve prakse.

Nažalost, sumnjamo kako ovaj slučaj označava početak borbe protiv legalizirane korupcije. - Uhljebio sam puno znanih i neznanih. Kad bismo gledali klasično zapošljavanje, u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio ‘preko veze’. Volio bi da sam ih puno više ‘uhljebio’ - prije dva mjeseca ispričao je šibensko-kninski župan Goran Pauk, a iz HDZ-a se nisu ogradili niti podizanjem obrve.

Kao ni nekidan, kada je Ante Brkić, tajnik Gradskog odbora HDZ-a Požege, postavljen za v. d. ravnatelja gradske tvrtke Sportski objekti, nakon što je poništen natječaj na koji se javio, a koji je bio raspisan isključivo za njega. Naime, na natječaj se javio još jedan kandidat, Krešo Tormanović, ratni veteran i dragovoljac Domovinskog rata, koji je kao branitelj imao prednost, pa je natječaj poništen, a Brkić imenovan vršiteljem dužnosti.

Korupcija je na svakom četvornom metru Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:33