KOMENTAR BRANKE STIPIĆ

Kosor i Pahor nisu ništa dogovorili, Hrvati će i dalje čekati svoj novac

 Željko Šop/Cropix

Kosor i Pahor nisu se dogovorili ni o čemu, osim da će se Hrvatska i Slovenija dogovarati u Baselu, pa tako nisu ispunili obećanje s Bohinja da će riješiti problem duga Ljubljanske banke u roku tri mjeseca jer on istječe za tjedan dana.

Premijerka Kosor popustila je slovenskim zahtjevima i dogovorila da se pitanje duga rješava onako kako to Slovenci žele - u sklopu sukcesije.

Odlučila je tako unatoč upozorenjima ljudi koji dobro razumiju problematiku, a koji su joj lijepo govorili da devizna štednja u Ljubljanskoj banci nikada nije bila sukcesijsko pitanje, ona se samo kratko spominje u aneksu sukcesijskog ugovora. Taj se problem može, ali i ne mora rješavati u Baselu. Sloveniji odgovara da se rješava baš tamo jer to znači da se još dugo neće ništa dogovoriti, a vraćanje problema u Basel blokirat će potencijalne sudske sporove.

Ovim dogovorom problem deviznih štediša Ljubljanske banke nije riješen. No, zato je riješen problem slovenskoga duga hrvatskim štedišama Ljubljanske banke, jer potencijalno vraćanje tog duga odlaže nekamo u dalju budućnost. Slovenija se više ne mora brinuti. Hrvati će i dalje čekati svoj novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:34