Kriva je tamburica

KUTEREVO - Stručnjaci sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, predvođeni dr. Đurom Huberom, danas su na pola sata uspavali medvjedicu Anju Zoru u velebitskom utočištu u Kuterevu kako bi policiji omogućili obavljanje očevida.



Policija će pokušati utvrditi okolnosti pod kojima je u subotu ubijen medvjed Mrnjo Brundo, koji je napao i ozlijedio voditelja utočišta Ivana Crnkovića i njemačku volonterku Mariju Ruth. Medvjedica je uspavana kako bi se osiguralo obavljanje očevida jer u ograđenom prostoru postoji opasnost od novog napada medvjeda na ljude.



Medvjedica je nakon jednog ispaljenog hica zaspala u roku od 15 minuta. Uspavljivanje je najpoznatiji hrvatski stručnjak za visoku divljač dr. Huber iskoristio kako bi cijepio medvjedicu protiv bjesnoće.



Nakon očevida nije isključena mogućnost da policija podnese kaznenu prijavu protiv ozlijeđenog voditelja utočišta Ivana Crnkovića jer je ulaskom u ograđeni prostor, gdje su medvjedi stacionirani, grubo prekršio pravilnik, koji je donesen 2000. godine kad je utočište osnovano i udomljeni prvi medvjedi, te zbog činjenice da je uznemireni medvjed ozlijedio 19-godišnju njemačku državljanku.



Ona je danas, oporavljajući se u Domu zdravlja Otočac, izjavila da joj je cijelu noć u san dolazio medo koji ju je grickao. Inicijator osnivanja velebitskog utočišta Vladimir Lay rekao je danas da je do tragičnog događaja došlo zbog toga što je medvjedima narušen mir i dodao da je za smrt medvjeda kriv čovjek.



- Prema našem pravilniku, ulazak kod medvjeda starijih od 1,5 godine strogo je zabranjen. Od početka mjeseca zabranjen je posjet. Ovaj je događaj čista ljudska greška  Da su htjeli, medvjedi su ih imali vremena doslovce raskomadati. Brundo je Crnkovića samo grickao, davši mu do znanja da mu je narušio mir. Za sve je kriva tamburica dangubica.  Kad je Brundo čuo da svira njemačka volonterka, poludio je, što se vidi na snimci. Sva je sreća da se Brundo okomio na tamburu - rekao je Lay.



Đuro Huber kaže da je do tragičnog događaja došlo zato što su ljudi ušli u medvjeđi prostor u koji nisu smjeli ulaziti, pogotovo u vrijeme kad su medvjedi nervozni jer zbog vremenskog poremećaja još ne spavaju zimski san.




Željko Popović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:58