Kuća tajni - vila koju nitko ne želi

ZAGREB - Vila Auer u Nazorovoj ulici, u kojoj su odrastale generacije umjetnika, prodaje se za 1,6 milijuna eura, ali kupaca za sada još nema. Vila je sagrađena na padini između Nazorove i Rokove 1903. godine, kada je ondje bilo groblje.



Naime, više od tri stoljeća ispod današnjih kuća u Nazorovoj, Rokovoj i Ulici I. G. Kovačića bilo je Rokovo groblje. Ono je ekshumirano tek 1907. godine, nakon čega je pretvoreno u Rokov perivoj



Razbijeni prozori, mračni hodnici, trošni zidovi s kojih su oguljene tapete i žbuka, podovi bez parketa, drveni stropovi od kojih su ostale samo grede, klimave drvene stepenice s rupom na sredini, razbijeni kamin, smeđa kada, tavan na kojemu je sa svake strane izba bez prozora i kroz čija minijaturna vrata može proći samo patuljak, a sa stropa viri stotinu zahrđalih žica.



Pokraj minijaturnih vrata na tavanu na hrđavim šiljcima zakvačene su slike, dva portreta slikara Roberta Auera.



To nije kulisa za snimanje horor filma, nego kuća u Nazorovoj 10, glasovita vila Auer u kojoj su generacijama odrastali umjetnici te koju je projektirao jedan od otac moderne arhitekture, Viktor Kovačić.



Vila Auer prva je zagrebačka vila sagrađena u razdoblju moderne. Iako je jedna od najvrjednijih vila, istodobno je jedna od najzapuštenijih i najderutnijih zagrebačkih vila.



Trenutačno je agencija Eurovila prodaje za 1,6 milijuna eura, a s obzirom na to da prekrasna trošna vila nije zaštićeni spomenik kulture, postoji čak i mogućnost njezina rušenja.



Povjesničarka umjetnosti Dijana Požar diplomirala je na temu vile u Nazorovoj 10, te kaže kako, osim izuzetne arhitektonske vrijednosti, vila ima i nevjerojatnu povijest.



- Vila je sagrađena na padini između Nazorove i Rokove 1903. godine, kada je ondje bilo groblje. Ono je ekshumirano tek 1907. godine, iz čega zaključujemo da je vila Auer u Nazorovoj 10 sagrađena na groblju, a možda i na posmrtnim ostacima starih Zagrepčana - ispričala je Dijana Požar koja se intenzivno bavila proučavanjem te kuće.



Objašnjava kako je to bila prva kuća na brdu koje je danas jedno od najelitnijih u Zagrebu, te da postoje legende i navodna svjedočanstva prema kojim su vlasnici nekih kuća u Nazorovoj i Rokovoj poludjeli zbog proganjanja duhova.



- U blizini kuće postoji jedan zid u koji su uklesane grobne ploče, a njega sam prvi put vidjela kada sam kao studentica htjela fotografirati Nazorovu 10. Sjećam se da sam molila vlasnike da me puste unutra, no u kući nisu živjeli ljudi, nego psi. Od susjeda sam doznala da je vlasnica u kući držala pse lutalice, a nakon nekog vremena kuća se pretvorila u pravu privatnu štenaru i ubrzo je u njoj bilo nemoguće živjeti - ispričala je Dijana Požar.





Mislim da su to bapske priče. Drago mi je da više nije štenara ludih pasa.



Praunuka vlasnika kuće



Kuća dugo nije u obitelji



Eva Sedak jedini je živući potomak obitelji Auer. Iako u kući nikad nije živjela, sjeća se da je u kući živjela obitelj Vaušnik, a potom familija Masnjak koja je ondje držala pse.









Do 19. stoljeća na mjestu Nazorove, djela Pantovčaka i Rokove ulice bilo je Rokovo groblje



Povjesničar umjetnosti



Groblje ekshumirano 1907.



Na najelitnijim lokacijama vila pored Britanca do 1886. bilo je groblje, ono je ekshumirano tek 1907. Vile pored Rokovog perivoja gradile su se i prije njegovog uređenja 1909. godine.



To je bila obitelj umjetnika, slikara, arhitekata i opernih diva



Proučavala obitelj Auer



Utjecajni umjetnici



Povjesničarka umjetnosti Petra Senjanović proučavala je obitelj, te posebno slikara Roberta. Kaže da je obitlj bila utjecajna, a da je Robert bio secesijski majstor akta.





Eva Sedak:

Krešimir Galović:

P. Senjanović:



- Ferdinand i Amelia Auer, bogata građanska obitelj, kupili su cijelo brdo između Britanca i Zamenhoffove ulice, a na sredini brda 1903. sagradili su vilu koju je projektirao Viktor Kovačić.



Nedugo nakon toga sagrađene su još tri kuće u kojima su živjeli njihovi sinovi, secesijski slikar Robert Auer, arhitekt Bela Auer te Koloman, koji je od oca naslijedio tiskaru u kojoj su bile tiskane prve zagrebačke razglednice. Sve te kuće nose zajedničko ime vila Auer, a ova u Nazorovoj 10 meni je posebna jer je prva i njezina je arhitektonska vrijednost neupitna.



Tlocrti, odnos prostorija, komunikacija između soba te izgled kuće izuzetno su moderni za to razdoblje, a jedan od razloga zašto ona nije zaštićena jest to što je pregrađivana i nadograđivana. No, i dogradnja je napravljena besprijekorno i s potpisom jer ju je 1925. godine projektirao još jedan velikan moderne, Juraj Denzler.



Svakako smatram da bi konzervatori trebali zaštititi kuću, a bojim se da će je zbog njezine atraktivne lokacije sada kupiti neki tajkun koji će je strušiti i na njezinu mjestu sagraditi novo zdanje - rekla je Dijana Požar.



Ponukani svim pričama o velebnoj vili u Nazorovoj 10, zamolili smo agenciju Eurovila da nam dopusti obilazak i razgledavanje prve vile Auer. Menadžer Sergio Serdarušić proveo nas je vilom za koju se zanimaju brojni kupci.



- Tako atraktivnih lokacija više nema. Ona se nalazi točno u parku između Nazorove i Rokove ulice, zaštićena je od ceste i buke, a udaljena je samo minutu od Britanskog trga. U derutnom je stanju i mislim da će za njezinu obnovu trebati još sigurno milijun eura. Osobno mi se vila sviđa i nadam se da će je kupiti netko tko cijeni umjetnost.



No, u svakom slučaju, s obzirom na to da vila nije pod zaštitom, moguće ju je srušiti i napraviti zamjensku građevinu od 700 kvadrata, na parceli od čak 1300 četvornih metara - ispričao je Sergio Serdarušić.



Naime, ako budući vlasnik, unatoč GUP-u koji propisuje da bruto površina kuće u toj elitnoj zoni može biti samo 400 kvadrata, odluči srušiti Kovačićevu vilu, moći će sagraditi novu iste veličine. Od tih 700 kvadrata može napraviti zgradu i prodajom stanova na ekskluzivnoj lokaciji može još i zaraditi.



No, vjerujemo li u duhove? Ja ne, no svejedno, dok sam hodala derutnom vilom u Nazorovoj 10 povremeno me hvatala jeza. Nikakve spodobe, čudne sijenke, škripanja i zvukove nisam vidjela ni čula, no zaprepastilo me koliko je vila neodržavana, a lijepa. Svi predmeti koji su se nekad nalazili u kući bačeni su.



Zidovi, podovi, parketi, baš sve je oguljeno jer je nesnosno smrdjelo po psećoj mokraći i izmetu. Nije ostalo ništa osim nekoliko otrgnutih stanica iz knjige od kojih su dvije zakvačene na žicu koja visi sa stropa. Na stranicama su dva porteta Roberta Auera, slučajno ostavljena, ili...



Ukleta kuća strave u kojoj su godinama gospodarili psi ili neotkriveni vrijedni biser moderne, teško je odgovoriti na to pitanje. No, jedno je sigurno onaj tko je kupi za 1,6 milijuna eura, imat će kuću s najljepšim pogledom, nadomak miru Rokova perivoja i vreve na Britancu.



Boba Blašković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:55