PAMETNE GLUPOSTI

KUĆANSKI APARATI SLALI SPAM Među 100.000 hakiranih uređaja našao se i - pametni hladnjak!

U zadnje vrijeme sve je veći broj ‘pametnih’ uređaja koji mogu pristupati internetu, poput pametnih hladnjaka koji mogu naručivati hranu ili zvati servis u slučaju kvara, ili uređaja koji prate grijanje ili potrošnju energije u stanu i šalju obavijesti vlasniku putem Twittera.

No, takvi uređaji dolaze u paketu i s novim problemima: mnogi nisu zaštićeni od zlonamjernog softwarea. Nedavno je po prvi put zabilježeno iskorištavanje pametnih uređaja kako bi netko ostvario korist.

Sigurnosna tvrtka Proofpoint otkrila je ‘botnet’ napad - napad u kojemu hakeri uz pomoć autonomnih programa preuzmu kontrolu nad uređajima i šalju spam poruke - u kojem je sudjelovalo 100.000 uređaja između 23. prosinca 2013. i 6. siječnja ove godine.

Među uređajima koji su slali neželjeni spam na stotine tisuća adresa bili su zaraženi routeri, multimedijski centri, pametni televizori i najmanje jedan - hladnjak.

U napadu je poslano oko 750.000 spam poruka, po 100.000 istovremeno, tri puta dnevno. Svaki je uređaj poslao najviše 10 poruka, kako bi ih bilo teže blokirati. Preko 25% poruka poslano je s uređaja koji nisu bili klasična računala ili mobiteli. Radi se o prvom ikad zabilježenom slučaju u kojem kućanski aparati sudjeluju u cyber-napadu, no sigurno neće biti i zadnji.

- Botneti su ozbiljna prijetnja sigurnosti, i sve veća raširenost pametnih uređaja samo pogoršava situaciju, rekao je David Knight iz Proofpointa.

- Mnogi takvi uređaji su slabo zaštićeni, a korisnici nemaju gotovo nikakav alat za otkrivanje ili popravljanje problema kada dođe do zaraze. Tvrtke će biti izložene sve većem broju distribuiranih napada kako će sve više ovakvih uređaja postati spojeno na internet, a napadači pronaći sve više načina da ih iskoriste, rekao je.

Većina zaraženih uređaja bila je nepotpuno namještena, i zadržala je svoje tvorničke šifre koje je lako probiti, a to teško da će se promijeniti u bliskoj budućnosti.

Procjenjuje se da će do 2020. godine više od 200 milijuna uređaja biti spojeno na internet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:39