Kuja mješanka pronašla tartuf vrijedan 3000 eura

BUZETAdrijano Grbac iz Buzeta u nedjelju u popodnevnim satima iz zemlje na području Buzeštine izvadio je najveći ovogodišnji bijeli tartuf težak 589 grama. Tržišna vrijednost "zlatnog gomolja“ kreće se od dvije do tri tisuće eura.



Tartuf je nanjušila dvo i pol godišnja mješanka plentera i ptičara, vrijedna Bora. Zanimljivo da je mlada kuja tek prošle sezone počela tražiti tartufe, a već je dokazala svoj iznimni njuh.



- Doživljaj je bio neopisiv - kroz smijeh i još uvijek laganu nevjericu rekao je presretan Adrijano koji je tartuf lopaticom iz zemlje izvlačio punih sat vremena. Ne začuđuje što se toliko trudio pažljivo izvadit tartuf jer je cijena veća ako je izvađen u komadu.



Inače, Adrijano ima dva psa tartufara i na tartufe ide, s malim prekidima, već 17 godina. Ovo mu je prvi kapitalac u karijeri, nada se ne i zadnji.



Napomenimo da, zbog ovogodišnje suše, tartufa ima mnogo manje nego prije i rijetko dosežu tolike veličine. Osim toga mnogi su tartufari odustali od traženja vrijednog gomolja jer se boje trovanja svojih pasa akutnim otrovom razbacanog po stazama tartufa.



M. D./EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:29