Laureati: Blanka, Balić, vaterpolisti i alpinistice

U obilju raznih blagdanskih izbora najboljih, anketa Sportskih novosti se već 56 godinu zaredom od ostalih izdvaja činjenicom da najbolje sportaše biraju novinari - najkompetentniji kroničari sportske stvarnosti.



Izbor je, kao i svake godine, bio vrlo zahtjevan, a najmanje dvojbi, zapravo nimalo dvojbi, nije bilo pri izboru najbolje sportašice. Svih 365 novinara iz 57 različitih redakcija, za najbolju su izabrali svjetsku prvakinju Blanku Vlašić. Takav se primjer nikad u povijesti nije dogodilo, čak ni u "eri" Janice Kostelić.



Nedavni svjetski rekord i europsko zlato plivačice Sanje Jovanović nikoga nisu natjerali da promjeni mišljenje, ona je napravila veliki doseg, no Blanka je osim titule svjetske prvakinje u 2007. pobjeđivala praktično na svakom natjecanju na kojem je nastupila. Stoga je potpuno opravdano stopostotno "povjerenje" našoj atletičarki.



Nešto više dilema za novinare bilo je pri izboru najboljeg sporataša godine. Najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić na prošlom Svjetskom prvenstvu nije osvojio odličje, no činjenica da je ponovo bio i službeno najbolji na svijetu, te najbolji (MVP) igrač Svjetskog prvenstva dala mu je prednost pred vaterpolistom Mihom Boškovićem. Zlatni sa Svjetskog prvenstva, službeno najbolji igrač Europe, a time i svijeta, ipak je titulu najboljeg prepustio Baliću koji je time dobio zadovoljštinu za protekle godine kada je također bio najbolji na svijetu, ali ga je zaobilazio izbor najboljeg u Hrvatskoj. Stipe Drviš, Ivo Karlović i Duje Draganja su među onima koji su također dobili, ali puno manji broj glasova.



Ono što nije dobio u pojedinačnoj konkurenciji Miho Bošković dobio je kao član vaterpolske reprezentacije. Novinari su odlučili da je svetsko zlato iz Melbornea veće od plasmana nogometne reprezentacije na Euro 2008. Bez obzira na zaluđenost nogometom. Vaterplisti su slavili sa 286 glasova u odnosu na 79 koje je dobila nogometna reprezentacija. Za dečke Slavena Blića 2008. je nova prilika da nadoknade ono što su u 2007. propustili, a Ratko Rudić i njegovi u potpunosti su zaslužili ovo prestižno priznanje.



Hrabre djevojke koje su se popele na himalajski vrh Cho Oyu najveću su konkurenciju imale u reprezentaciji gađanja samostrelom, te dvjema rukomentim ekipama - onom "običnom" i onom na pijesku.



Javnosti nepoznati nogometaš četvrtoligaša NK Stupnika Stipe Šporčić laureat je za Fair Play za 2007.




Blanka Vlašić



Iza najbolje hrvatske atletičarke uvjerljivo je najuspješnija sezona. Dvoranski dio nije prošao očekivano, posebno na Europskom prvenstvu, ali je ljeto sve ispravilo.



Blanka Vlašić postala je prva hrvatska svjetska atletska prvakinja. Oduševila je svijet u Osaki preskočivši 205 centimetara. Još bolji skok imala je u srpnju na mitingu u Stockholmu. Preletjela je više od 207 centimetara i izjednačila se na drugome mjestu svih vremena s Ljudmilom Andonovom. Ispred Blanke je još samo svjetska rekorderka Stefka Kostadinova.



Splićanka je dominirala cijelom sezonom, doživjevši samo jedan poraz. Pobijedila je na pet od šest mitinga Zlatne lige te na Svjetskom atletskom finalu. Na 17 natjecanja letjela je više od dva metra. Proglašena je najboljom europskom atletičarkom, dobila je nagradu IAAF-a za rezultat godine, a umalo da nije izgubila utrku za najboljom svjetskom atletičarkom.



Ivano Balić



Posjetitelji IHF web stranica i čitatelji World Handball magazina izabrali su Ivana Balića za najboljeg svjetskog igrača za prošlu godinu. Premda je hrvatska rukometna reprezentacija na SP-u u Njemačkoj osvojila peto mjesto, dakle rezultatski, ipak, podbacila, naš najistaknutiji igrač - Ivano Balić - proglašen je najboljim igračem najveće svjetske smotre. Naravno, pripala mu je i ovogodišnja nagrada najboljeg hrvatskog rukometaša, kao i španjolskog prvenstva, i kada je netko ove godine odlučio dodijeliti rukometnu nagradu, nije imao težak zadatak. Išla je u ruke Ivanu Baliću.



Obožavaju ga svi. Ne samo hrvatski navijači. Uživa u rukometu. Ovaj sport je za njega, kako kaže, samo igra. Gotovo u pravilu u najvažnijim trenucima ima hladnu glavu. Trpi udarce, asistent je i realizator, osvaja jednostavnošću, a virtuoznom tehnikom mami aplauz.     žp



Ženska alpinistička ekspedicija 'Cho Oyo'



Hrvatske alpinistice Darija i Iris Bostjančić, Vedrana Simičević, Jana Mijailović te Marija Maćešić osvojile su šesti vrh svijeta, Cho Oyo tj. Tirkiznu božicu, koja se nalazi na granici Tibeta na 8201 metar visine. One su bile dio tek četvrte ženske alpinističke ekspedicije u povijesti koja je prešla magičnu granicu od 8000 metara visine. Put do Tirkizne božice nije bio nimalo lak. Djevojke su se borile s jakim vjetrom, dubokim snijegom, nedostatkom kisika te temperaturom i do 40 Celzijevih stupnjeva ispod nule. Cijela ekipa imala je čak 19 hrabrih i iskusnih hrvatskih alpinistica, a voditeljica uspona i inicijatorica tog velikog pothvata je Ana Marija Bojko.



Hrvatska vaterpolska reprezentacija



Hrvatska vaterpolska reprezentacija vjerojatno je za mnoge jedini logičan izbor za 2007. godinu. Iako su rukometaši uvijek u svjetskom vrhu, a nogometaši izborili nastup na Euru, vaterpolsko svjetsko zlato s početka godine u Melbourneu nije ostavilo mjesta dvojbama. Ratko Rudić i njegovi izabranici planirali su povratak u svjetski vrh tijekom nekoliko godina od ustoličenja novog izbornika. U Australiju su putovali sa željom da se plasiraju u polufinale, ali ispalo je mnogo bolje. Redom su "padale" najbolje svjetske momčadi, a kao šlag na tortu, stigla je pobjeda nad Srbijom, a u konačnici i nad najtrofejnijom svjetskom reprezentacijom svih vremena - Mađarskom.



Hrvatska je pokorila vaterpolski svijet u predolimpijskoj godini te najavila da i na Olimpijskim igrama u Pekingu idu na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Najtrofejniji svjetski trener u momčadskim sportovima Ratko Rudić garancija je za nove velike uspjehe. Nakon "tmurnih" vaterpolskih godina Hrvatska je opet "in".





Sportske novosti već 36. put dodjeljuju Trofej fair play, ove godine u zajednici s Turbo Sportom. Žiri u sastavu: Ivana Blažina (Magma), predsjednica, Danijela Grgić (atletičarka), Gordan Kožulj (plivač), Stojko Vranković (košarkaš) i Zvonimir Boban (predsjednik Uprave SN), članovi - odlučili su Turbo sport fair play trofej SN za 2007. godinu dodijeliti nogometašu Stipi Šporčiću.



U 14. minuti prvenstvene utakmice 13. kola IV. Hrvatske nogometne lige između NK Stupnik i NK Strmec, sudac je zbog igranja rukom jednog igrača u gostujućem šesnaestercu dosudio kazneni udarac za domaćine. Nakon prosvjeda gostujućih igrača, sudac Krnić upitao je što se zapravo dogodilo, igrača Stupnika Stipu Šporčića, koji je odmah priznao da je on, a ne gostujući igrač,dirao loptu rukom. Sudac je nakon toga promijenio svoju odluku i dosudio slobodan udarac za gostujuću momčad.



Stipe Šporčić tom gestom se pokazao kao častan čovjek i sportaš, jer je sve to bilo kod rezultata 0-0, a utakmica je završila bez pobjednika 1-1.



Stoga smatramo da je trofej Turbo sport fair play trofej SN za 2007. godinu uistinu pripao iznimnom fair sportašu.


Trofej fair play Stipe Šporčiću





SPORTAŠI



1. Ivano Balić (rukomet)    192



2. Miho Bošković (vaterpolo)    110



3. Stipe Drviš (boks)    36



4. Ivo Karlović (tenis)    21



5. Duje Draganja (plivanje)    6



SPORTAŠICE



1. Blanka Vlašić (atletika)    365



MOMČADI



1. hrvatska vaterpolska reprezentacija    286



2. hrvatska nogometna reprezentacija    79



EKIPE



1. alpinistička ekspedicija na Himalaju    163



2. hrvatska reprezentacija u samostrelu    130



3. hrvatska reprezentacija u rukometu na pijesku    30



4. hrvatska rukometna reprezentacija    28



* glasovalo je 365 novinara iz 57 redakcije

 
REZULTATI GLASOVANJA







Predrag Žukina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:15