Lažna plemkinja Paula de Frankopan uskoro se udaje za lorda Windsora

Britanski kraljevski dvor nedavno je dao blagoslov za vjenčanje nećaka Elizabethe II. lorda Nicholasa Windsora i princeze Frankopan, takozvane Paule de Doimi de Frankopan, ni ne slutivši da se radi o osobi čija je obitelj samoinicijativno pripisala status ove plemićke titule još u 2000. godini, donosi priču londonski dnevnik The Times.



Naizgled savršena supruga za člana kraljevske obitelji, koji doduše ima problematičnu prošlost s obzirom da je u 18. godini optužen za posjedovanje marihuane te je kasnije zbog toga imao problema i u poslovnoj karijeri - visoka, plavokosa, pametna, religiozna s neosporivim aristokratskim korijenima - čini se nije bio najbolji izbor mladog lorda.



Blagoslov kraljice i svečana objava dvorskog glasnika o zarukama i vjenčanju mladog para, nije dao naslutiti, piše The Times, da su u Buckinghamskoj palači bili svjesni pravog podrijetla navodne princeze Frankopan.



- Vojvoda i vojvotkinja od Kenta sretni su zbog objave zaruka njihova sina Nicholasa i Paule, kćeri Don Louisa i Donne Ingrid Doimi de Frankopan - objavio je dvor nedavno. 



Paulina majka Ingrid de Doimi de Frankopan s lordom SainsburyjemSamozvana princeza Frankopan, inače Šveđanka hrvatskog podrijetla iz obitelji Doimi de Delupis, više puta upozoravana zbog lažnog predstavljanja, rijetko je posjećivala zemlju svojih predaka, a početkom devedesetih viđena je u Dalmaciji u društvu svoje majke Ingrid de Frankopan koja je doktorirala međunarodno pravo na Oxfordu.



Vjekoslava Nikolu Antuna de Frankopana, koji je "pater familas" obitelji de Doimi de Lupis, inače viškog  podrijetla, Hrvatski je plemićki zbor (HPZ) prije nekoliko godina, naime, izbacio iz Zbora jer je svoje ime Doimi de Lupis u Velikoj Britaniji iz nepoznatih razloga preimenovao u Doimi de Frankopan Šubic Zrinski. Objašnjenje istoga bilo je da "takovog neobičnog, maštovito i samozvano prekrštenog plemića" zbog lažnog predstavljanja i povrede etičkih normi ne mogu više smatrati članom časnog Zbora, o čemu su pisali i hrvatski mediji.



Takozvani Frankopani, naime, uspjeli su prije par godina od Općine Vrbnik na Krku otkupiti 50 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljišta po cijeni od pet eura po kvadratu na atraktivnom području uvale Petrina, očekujući da se to zemljište proglasi građevinskim i da se tako višestruko oplodi njihovih 250 tisuća uloženih eura, a jedan član obitelji navodno je za nekadašnjih 12 milijuna maraka kupio zgradu na Trgu bana Jelačića. 



 Hrvatski plemićki zbor izbacio je obitelj iz svog članstva zbog lažnog preuzimanja imena Frankopan
Sve u svemu, planovi za ovo po mnogočemu posebno vjenčanje su u tijeku iako još nije određen točan datum. S obzirom da je lord Nicholas Windsor prije pet godina prihvatio katoličku vjeru, vjenčanje je najavljeno u Vatikanu u bazilici Sv. Petra. To bi, prema tome, bio prvi slučaj vjenčanja člana britanske kraljevske obitelji u Vatikanu u posljednjih 400 godina. Iako je lord bio dvadeset peti po redu mogući prijestolonasljednik, prelaskom na katoličanstvo je izgubio i pravo nasljeđivanja britanskog trona.

Marijana Sever
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:06