Ledena žetva - Sjeta sitnih prevaranata

U posljednjim desetljećima američki su božićni filmovi dospjeli na loš glas kao licemjerni, saharinski kič koji prodaje sliku ubave građanske idile i potiču glupu konzumaciju. Očito je da kod dijela publike postoji otpor prema takvim upeglanim, bez-problemskim blagdanskim vinjetama. Stoga se u posljednje vrijeme u Hollywoodu pojavljuju naslovi koji koriste zimski blagdanski termin i božićnu ikonografiju kao okvir za grublju i provokativniju estetiku.

Obnažene plesačice



Prošle smo godine tako gledali film "Bad Santa" Terryja Zwigoffa u kojem Billy Bob Thornton glumi grubog, ciničnog provalnika koji radi kao Djed Mraz u šoping centru, a s namjerom da ga na Badnjak opljačka. Billyja Boba Thorntona i ove zime gledamo u jednom ciničnom noir krimiću koji pripovijeda o tome kako Božić provode - grešnici. U filmu "Ice Harvest" (Ledena žetva) Harolda Ramisa Billy Bob Thornton i John Cusack glume dvojicu sitnih prevaranata koji na Badnjak iz sefa ukradu novac lokalnog mafijaša Guerrarda (Randy Quaid). Cusack je Guerrardov odvjetnik koji za njega brine o klubovima s obnaženim plesačicama. Jedna od njih (Connie Nilsen) nagovori Cusacka da joj ustupi kompromitirajuće slike lokalnog konzervativnog političara. Cusack na pola večeri shvati da ga partner Thornton kani prevariti i ubiti. Od tog trenutka počinje pravi vrtuljak cjelonoćnih peripetija u kojima će se provincijski mafijaši, film-noirovske kučke i siroti odvjetnik izmjenjivati u ulozi ispred i iza uperenog pištolja. "Ice Harvest" je, ukratko, smjesa tarantinovskog "baroknog" krimića, parafraze filma noir te filmova braće Coen. Osobiti koeonovski štih filmu daje snježni ambijent Wichite u Kansasu koji neodoljivo podsjeća na "Fargo".



























Režija: Harold Ramis

Scenarij: Robert Benton i Robert Russo

Uloge: John Cusack, Connie Nilsen, Billy Bob Thornton, Oliver Platt, Randy Quaid

LEDENA ŽETVA



"Ledena žetva" film je na čijoj špici stoji nekoliko uglednih ljudi američke filmske industrije. Scenarij supotpisuje Robert Benton, scenaristički doajen u čijoj redateljskoj filmografiji stoje i "Kramerov protiv Kramera" (1979.), te solidan frojdovski triler "Still of the Night" (1982.). Režiju "Ice Harvest" potpisuje pak Harold Ramis, autor "Groundhog Daya" i "Analiziraj ovo", jedan od rijetkih holivudskih redatelja koji su znali oplemeniti inače ozloglašenu vrstu "filmova visokog koncepta". Ramis je čovjek koji jednostavno zna raditi "high concept": u njegovim filmovima koncept je obično zanimljiv i obično ne ostaje samo koncept, nego Ramis film naseli i zanimljivim ljudima.

Žanrovski vrtuljak



Sve to vrijedi i za "Ice Harvest". U rukama nekog mlađahnijeg tarantinovskog klona, "Ledena žetva" ispala bi cinični, kombinatorni i hladni krimić o ljudima vrijednim prezira. Benton i Ramis uspjeli su, međutim, od ovog kombinatornog žanrovskog vrtuljka napraviti film u kojem ima i emocije, i sjete i finog gubitničkog spleena. Od finih, nepreuzetnih B filmova kao što je ovaj Hollywood je nekad živio. Danas su tako rijetki, da svaki vrijedi pozdraviti.



Jurica Pavičić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:46