KOMENTAR IVANKE TOME

Licemjerna Vlada i Kuščević otvaraju vrata političkoj korupciji

Lovro Kuščević
 Damjan Tadic / CROPIX

S prijedlogom novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa ministar uprave Lovro Kuščević deklarirao se kao član Vlade koji otvoreno baca klipove pod noge svakom ozbiljnijem pokušaju da se suzbije korupcija.

Iz zakona želi izbaciti sve one odredbe kojima su se konkretno opisivala ponašanja koja dužnosnike uvode u zonu sukoba interesa i otvaraju im vrata korupcije.

Nakon što je kadrovski izmijenjen sastav Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ovo je dodatni, i to veliki korak, kojim se želi potpuno otupiti oštrica jedinom nevladinu tijelu čija je uloga djelovati preventivno u sprječavanju korupcije.

Zašto je odgovornost izravno na ministru Lovri Kuščeviću?

Zato što je zakonski prijedlog iz kojega se izbacilo čak osam odredbi koje su opisivale ponašanja koja su dužnosniku zabranjena, kao što su primanje ili zahtijevanje koristi radi obavljanja dužnosti, utjecanje na ugovore o javnoj nabavi, obećavanje zaposlenja ili drugog prava u zamjenu za dar, korištenje povlaštene informacije..., pripremljen u Kuščevićevu ministarstvu.

Kada je ministrica obitelji Nada Murganić predložila skandalozni Obiteljski zakon, mogla se vaditi na radnu skupinu koja joj je servirala tekst, no Kuščević radnu skupinu nije ništa ni pitao, nego su službenici ministarstva po njegovim uputama pripremili zakon.

Što ovakav prijedlog zakona govori o Vladi?

Da je licemjerna i obmanjuje svoje građane. Dok ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić vani govori kako je Hrvatskoj borba protiv korupcije prioritet, dok ministar policije Davor Božinović najavljuje kako će policija promijeniti pristup borbi protiv korupcije tako da će je sami istraživati, treći ministar piše zakon koji će pomoći da se politička korupcija sakrije.

Treba li očekivati da će Kuščevićev zakon na kraju biti usvojen?

Velike su šanse. To više što ga oporba posebno ne napada.

Očigledno i oni u njemu nalaze svoj interes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:52