SAVRŠEN FOTO TRENUTAK

Lijepa, mirna i dostojanstvena: Ova je žena postala simbol otpora i borbe za rasnu jednakost

 Jonathan Bachman / REUTERS

Fotografija neimenovane prosvjednice u Baton Rougeu u Louisiani u sklopu pokreta Black Lives Matter obišla je svijet i postala snažan simbol sukoba koji još uvijek traje između američke policije i građana crne boje kože.

Više od sto ljudi uhapšeno je ispred gradske policije tijekom prosvjeda nakon ubojstva Altona Sterlinga kojeg je prošli tjedan policija ustrijelila ispalivši nekoliko metaka, i to nakon što su ga svladali i imobilizirali na podu ispred supermarketa. Uhapšena su i najmanje tri novinara, kao i poznati aktivist DeRay McKesson.

Ženu na fotografiji snimio je Reutersov fotograf Jonathan Bachman i ona je samo jedna u nizu uhapšenih jer se odbila maknuti s ceste, piše Huffington Post.

A demonstrator protesting the shooting death of Alton Sterling is detained by law enforcement near the headquarters of the Baton Rouge Police Department in Baton Rouge, Louisiana, U.S. July 9, 2016.  REUTERS/Jonathan Bachman     TPX IMAGES OF THE DAY
Jonathan Bachman / REUTERS

Bachman je rekao da su specijalci upozorili, a onda micali prosvjednike s ceste kad je ugledao ženu kako je mirno stala pred policiju i odbila se pomaknuti. Većina prosvjeda dosad bili su mirni i njezin je postupak upravo to savršeno ilustrirao, kazao je fotograf.

Fotografija se proširila društvenim mrežama, a lijepa žena u haljini i balerinkama nasuprot policije u punoj spremi postaje simbol pokreta Black Lives Matter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:54