PREDSTEČAJNE NAGODBE

LINIĆ ZA JUTARNJI O VRUĆOJ TEMI TV DEBATE 'Milanović se hvali s nečim u čemu uopće nije sudjelovao, ali ni Kolindina tvrdnja nije točna...'

 
 CROPIX

Jesu li predstečajne nagodbe "kriminalne" i potaknule iseljavanje iz Hrvatske, kako je u ponedjeljak u sučeljavanju na RTL-u rekla predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović, ili je pak tadašnji premijer, a sada predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović zaslužan za spašavanje hrvatskog gospodarstva?

Pita li se Slavka Linića, bivšeg SDP-ovog ministra financija koji je izbačen iz stranke dok ju je vodio Zoran Milanović, ni jedna ni druga konstatacija nije točna. Kada je riječ o Milanoviću, koji je inicirao izbacivanje iz stranke Linića zbog, kako on tvrdi, predstečaja Spačve, bivši SDP-ov glavni čovjek za financije, koji je najzaslužniji za predstečajne nagodbe, kaže kako se njegov bivši šef hvali s nečim u čemu uopće nije sudjelovao.

- Za mene je bilo iznenađenje da se Milanović hvalio s predstečajnim nagodbama, fiskalizacijom i sređivanjem javnih financija, a u tome svemu nije sudjelovao, već je, dapače, pokušao i odmoći. On se hvali nečim što je Ministarstvo financija napravilo, a on bi se trebao hvaliti investicijama, kojih nije bilo jer je on više vremena volio provoditi u Taču, nego u svom premijerskom uredu - oštar je Linić.

Tvrdi da ga je Milanović smijenio, ne zbog Spačve, koja mu je bila samo opravdanje, već zbog toga što je upravo on kao ministar financija bio popularan. Provodio je, kaže, fiskalnu disciplinu i sređivao sustav, ali je dobio i potporu građana za to, a Milanović se, tvrdi, suprostavljao tome.

- Njegovom narcisoidnom egu smetala je moja popularnost i zato me maknuo iz Vlade - tvrdi Linić.

Dodaje kako sada čak i predsjednica priča o „kriminalnim” predstečajnim nagodbama jer u javnosti imamo krivu percepciju, za koju su odgovorni, prema njemu, Milanović i tadašnji ministar pravosuđa Orsat Miljenić, sada šef kampanje predsjedničkog kandidata SDP-a.

- Milanović i Orsat nisu htjeli da predstečajne nagodbe budu dio Zakona o stečaju, a ja sam onda 2013. tražio rješenje s pravnim i ustavno-pravnim stručnjacima koje može poslužiti za oporavak gospodarstva koje je bilo prezaduženo i na rubu bankrota. Tek kada su 2015. vidjeli rezultat, onda sam s Orsatom dogovorio da to uđe u Zakon o stečaju, a oni su me nakon toga smijenili - tvrdi Linić.

Nastavlja kako je tvrtka zbog koje je smijenjen danas uspješni izvoznik, uredno isplaćuje plaće i plaća svoje obveze, te ima 100 ljudi više zaposlenih.

- Nitko nije ništa otpisao, sve smo se naplatili od nekretnina, to je samo bio povod da on, blateći me putem svojih službi s lažnim informacijama, nađe razlog da se obračuna sa mnom. To je taj njegov karakter - poručuje Linić.

Kritizira i aktualnu predsjednicu, pa tako kaže kako je žalosno da ona nakon pet godina mandata nije uzela javno dostupne dokumente o predstečajnim nagodbama prije nego što govori o tome.

- Da je uzela zadnje izvješće Fine onda bi vidjela da je obrađeno 9000 predmeta, od toga 3000 zaključeno, a 6000 subjekata je otišlo u stečaj. U tih 3000 predmeta, spašeno je 43.000 radnih mjesta, a s blokadama koje su na početku iznosile 42,5 milijarde kuna, danas smo došli do 12-13 milijardi kuna. Neka pročita to izvješće pa joj neće pasti na pamet da to govori i povezuje predstečajne s blokadama građana, jer blokirani nemaju veze s predstečajnim nagodbama - poručuje Linić, te dodaje da su predstečajne nagodbe oporavile gospodarstvo, a stečajevi su bili neuspješni jer je država u zadnjih 10-ak godina na taj način naplaćivala samo 4,9 posto svojih potraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:06