Ljubo Jurčić: Da, razmišljam o natjecanju za šefa SDP-a

ZAGREB - Naravno da razmišljam o kandidaturi za predsjednika SDP-a, pa o svemu razmišljam. Nisam ja u SDP-u bio običan član, ipak sam bio kandidat za premijera - izjavio je jučer Ljubo Jurčić.



Protekli se tjedan spekulacija o Jurčićevu planu da se kandidira pojavila u medijima, a Jurčić ni tada kao ni danas ne želi konkretno odgovoriti hoće li ući u ring sa Zoranom Milanovićem. Međutim, sama činjenica da razmišlja o tome ukazuje na to da Jurčić nije odustao od politike, kako se pretpostavljalo, nakon što je maknut s pozicije kandidata za premijera.



No, zasad je neizvjesno hoće li Milanović imati ijednog protukandidata na sljedećoj stranačkoj konvenciji. Iako se nagađalo da će ih biti više, još nitko javno nije rekao da ima tu ambiciju. Željka Antunović dala je ostavku na mjesto zamjenice predsjednika, ali tvrdi da nije zainteresirana za poziciju predsjednice SDP-a.



- Potrgala sam se govoreći da me ne zanima ništa iznad člana Predsjedništva - rekla je Antunović. Zlatko Komadina također je odbacio ideju da se kandidira za predsjednika SDP-a. Tu mogućnost već je odbacio i Milan Bandić, ali ipak su ga zagrebačke mjesne organizacije počele predlagati za predsjednika SDP-a.  



- Predložiti ću Bandića kao kandidata za šefa SDP-a dok ću za dopredsjednika predložiti Komadinu - najavio je jučer Mirko Varat, predsjednik SDP-ove zagrebačke organizacije Gornja Dubrava, nakon što je Bandića prije tri dana kandidirala MO Brezovica. Da će ovaj tjedan iz zagrebačkih mjesnih organizacija doći još prijedloga za Bandićevu kandidaturu očekuje tajnica zagrebačkog SDP-a Jelena Pavičić-Vukičević. No, hoće li Bandić prihvatiti kandidaturu nakon što je na prošloj konvenciji doživio poraz još je neizvjesno.



Ideju o kandidaturi Jurčića Varat smatra neozbiljnom.



- Dvoumio se oko učlanjenja u SDP, a sada da bude predsjednik. Jurčić nije baš za stranačke aktivnosti. Bog ti ili da ili ne da sposobnosti vođe. Mislim da Bandić ima tu žicu vođe bez obzira na to koliko ga zovu ‘obećanović’ - smatra Varat. Međutim, po pitanju Bandićeve kandidature za predsjednika SDP-a zagrebački socijaldemokrati nisu jedinstveni. Mjesna organizacija Novi Zagreb - istok za predsjednika je kandidirala Milanovića.



- Milanović je brzo podigao je popularnost. Bilo je grešaka, ali njegove zasluge ih nadmašuju - tvrdi predsjednik MO Novi Zagreb - istok Marin Knezović. Predsjednik MO Peščenica, koja je Bandićeva baza, kaže da još nisu odlučili koga će kandidirati.






POŽEGA- Ako je suditi prema riječima Zdravka Ronka, predsjednika SDP-a Požeške županije, onda će Zoran Milanović imati potporu ovdašnjeg članstva na sljedećoj stranačkoj konvenciji za predsjednika stranke. Na pitanje da prokomentira Ronkovu izjavu da koaliciju SDP-HSP u Osijeku drži nepojmljivom, Milanović je ustvrdio da je suradnja s HSP-om u Osijeku bila je politička nužnost. Milanović je izrazio razočaranje prošlom sjednicom Sabora na kojoj nije donesen najavljen broj zakona te ustvrdio da umjesto u 6. brzini Vlada vozi u “leru”. ( K. Balog)

Ronko dao potporu Milanoviću





Vanja Nezirović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:53