LAŽETE LI O FINANCIJAMA?

M.C. (28): Pitala sam gdje mu je plaća. Lagao je. Sjetila sam se da imam njegov PIN...

ZAGREB - Primijetila sam da je došao oko tri ujutro. Pitala sam ga gdje je dosad? Promrmljao je da je radio. Odmah mi je nešto bilo sumnjivo, priča mlada ekonomistica iz Zagreba, M. C. (28).

Problem u njihovoj petogodišnjoj vezi nije nastao zbog ljubavnice, nego zbog - novca.

Neplaćeni računi

- Te večeri je pio s prijateljima. Kao i svaki drugi dan. To sam kasnije otkrila. Potrošio bi svu svoju lovu. Ali nikad nije htio priznati kamo odlazi novac. Onda sam se sjetila - pa ja imam njegov pin! - nastavlja dalje opisivati mlada Zagrepčanka.

Otkrila je da je dečko kojeg je voljela, i kojemu je slijepo vjerovala, profućkao većinu svoje plaće na tulumarenja, dok je ona radila po 12 sati dnevno da bi platila režije i stanarinu. Kupovala je sve kućne potrepštine, kao i namirnice, ali i sve ostalo što im je bilo neophodno za zajednički život. Veza je pukla, a ostalo je mnoštvo neplaćenih računa i nepovjerenje u partnera.

Dogovor oko novca i njegova raspodjela jedan su od najčešćih razloga svađa među partnerima, pokazala su najnovija istraživanja. No, kako bi izbjegli svađe i razmirice partneri su često skloni skrivanju i laganju oko financija. Skrivanje kupljenih stvari, laganje o potrošenom iznosu i “peglanje” tajne kartice samo su neke od stvari koje se najčešće taje.

- Bitno je da se prije ulaska u vezu odrede pravila, poput kako će se rasporediti novac, koliko će tko doprinositi i tko će raspolagati zajedničkim fondom. To su stvari koje su ključne za opstanak veze - smatra prof. dr. Dubravka Miljković, magistrica psihologije.

- Nema smisla, ako žena radi i zarađuje, da je u strahu od toga kako će njezin suprug reagirati na to što je kupila nove cipele pa izmišlja da ih je kupila još prošle godine - dodaje prof. Miljković.

No, čini se da većina parova ipak ne dijeli njezino mišljenje.

Dobar dojam

Američka nacionalna zaklada za financijsko obrazovanje (NEFE) provela je anketu i došla do zaključka da 31 posto ispitanih laže partneru o financijama.

Rezultati istraživanja još su pokazali da više od polovice ispitanika, njih čak 58 posto skriva novac od svojih partnera, 54 posto skriva manje kupnje, a gotovo trećina, odnosno 30 posto skriva račune ili izvješća iz banke.

O većim kupnjama laže 16 posto ispitanika, 15 posto ih ima skrivene bankovne račune, dok 11 posto ispitanih laže o svojim dugovanjima, a još 11 posto laže o tome koliko zarađuju.

- Problemi nastaju kada je par dobrostojeći, a suprug očekuje od žene da mu opravda svaku sitnicu koju kupi. Imala sam slučaj gdje je žena kupovala jeftine namirnice, pa bi višak novca potrošila na sebe - pojašnjava prof. Miljković.

Lagati o novcu zapravo je vrlo lako započeti. Pogotovo ako se po prvi put susrećete s partnerom, i želite ostaviti dobar dojam te se prikazati kao idealni životni suputnik. To uljepšavanje istine pretvara se u laž iz koje se kasnije teško izvući.

(U suradnji s portalom volim-novac.hr )

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:20